Денков: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Йорданка Веселинова 29 ноември 2023 в 10:13 1020 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Николай Денков

"Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето. Буквално."

Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерски съвет. С тези си думи той разкритикува некоалиционните си партньори от ГЕРБ-СДС и ДПС, с чиито гласове вчера бе отхвърлен проектобюджетът на НЗОК в ресорната парламентарна комисия:

По думите му отхвърлянето на тези текстове е удар и по лекарите, и по пациентите. Той припомни, че бюджетът за здраве е рекорден и тази година за първи път достига 8 млрд. лв.

"Бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лв. в повече, който вече стана 8 млрд. лв. годишно. Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. лв. повече, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи. Приоритет са засилването на профилактиката, ранното диагностициране на хронични и злокачествени социално значими заболявания. Разработват се нови програми за профилактика и ранно откриване на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета.”

По време на вчерашното заседание на здравната комисия проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ заяви, че в проектобюджета нямало реформи. От ДПС възразиха, че въпреки рекордния ръст от 1.1 млрд. в бюджета на НЗОК за следващата година, пациентите са недоволни от системата и доплащането се запазва в рамките на 48%.  Според Джевдет Чакъров средствата отново ще потънат в нереформираната здравна система без контрол и с огромно доплащане.

Днес Денков обори тази теза и заяви, че здравната реформа се прави:

"Електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната ни реформа. За разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за ясен анализ и определяне на ефективни здравни политики. Това означава подобряване на здравето на хората и увеличаване на продължителността на живота."

Той добави, че именно електронизацията е ключова за спирането на паралелния износ на лекарства. Премиерът каза още, че е поет ангажимент за увеличаване на възнагражденията и условията на труд на медицинските специалисти и да се търси решение на проблема с нарастващата възраст на лекарите в България и намаляването на техния брой. Той призова здравното министерство да затегне контрола против злоупотреби в болниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

29.11 2023 в 11:07

Този сайт системно участва в организирането на благотворителни кампании за тежко болни пациенти и мога съвсем категорично да заявя от първа ръка, че това става за реални хора с техните тежки/неразрешими здравословни и всякакви други проблеми! Хвала...

А здравната ни система се нуждае от Господ Бог Иисус Христос, който отново с бич да прогони търговците от храма!!!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки