Денков поиска смяна на състава на ЦИК

Очаква се "Достъпно за вас" за по-евтини храни в магазините да стартира около 15 ноември

OFFNews 08 ноември 2023 в 09:15 3254 3

Николай Денков

Снимка Gov.bg

Николай Денков

Премиерът Николай Денков иска да бъде сменен съставът на ЦИК заради нарушаването на Изборния кодекс на местните избори и недобрата оценка за провеждане на вота.

"ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този път. Нарушиха Изборния кодекс. За това несправяне трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание."

Това заяви министър председателят, който днес отговаря на въпроси на граждани и медии в живо излъчване на фейсбук страницата на Министерския съвет.

Близо 2 млрд. лв. повече средства ще бъдат отпуснати за възнаграждения в публичния сектор през следващата година в сравнение с настоящата, обяви министър-председателят. Той изрази очакване през следващата седмица проектът на Бюджет 2024 да бъде публикуван и уточни, че той ще бъде внесен в парламента след приемането на предложените от кабинета промени в данъчните закони.

„Държавата има напредък по отношение на брутния вътрешен продукт, ние сме със сравнително висок ръст и миналата година, и тази година, ако се сравним с останалите европейски държави, и това позволява да се повишават и доходите“, заяви акад. Денков. Специална грижа е предвидена и за второстепенните административни структури, така че да се компенсира тяхното изоставане през годините по отношение на възнагражденията.

МЕУ

Той коментира и ситуацията в Министерството на електронното управление.

"Говорих вчера с министър Йоловски. Той отказва да предостави допълнителна информация, защото в момента тече разследване. Разбирам това и не съм настоявал. Но както и друг път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни. От гледна точка на работата на министър Йоловски - има една непоследователност. На първи тур бе даден повод от МЕУ да отпаднат машините, но за втория тур имаше добра организация", каза Денков. Той е поискал обстойна проверка, която да установи защо се е случило това.

Оценката на Денков е, че министерството си е свършило добре работата, а моментът е напълно неподходящ за смяна на министри, особено за такива, които си вършат работата. МЕУ направи електронните бележки за учениците, електронното връчване на фишовете и др. То успява да извади решения, които са очаквани с години от хората, само за месеци. Но този скандал хвърля сянка върху правителството, заяви Денков.

Радев и ДАНС

За исканата от премиера смяна на председателя на ДАНС акад. Николай Денков отбеляза, че президентът надвишава правомощията си и няма право да отказва това, което е поискано от него. Министър-председателят беше категоричен, че мотивите, с които правителството предлага освобождаването на Пламен Тончев, са сериозни и пое ангажимент да бъдат публикувани мотивите, с които е сменен предходният председател на ДАНС, за да може всеки да направи сравнение.

Пенсии

Актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година по швейцарското правило с около 11%. Както справедливо се изрази министърът на финансите, така те получават увеличението всеки месец, а не се пестят пари, за да ги получат еднократно в края на годината - така Денков отговори на въпрос ще има ли коледни добавки за пенсионерите тази година.

Шенген

В следващия месец-месец и половина се очаква да бъдат приети промените в Конституцията и в състава на антикорупционната комисия. Това, от една страна, би ни дала една много по-силна правосъдна система, а от друга - това е единственото, което ни остава да изпълним за Шенген, стана ясно от друг отговор на Денков.

Е-рецепти

Сблъсък на лобита създава проблемите с електронните рецепти. Проблематично е кой да изписва лекарството, кой да решава дали да се замени с генерик, но от това не бива да страдат пациентите. Няма и информация кои са лекарствата, които са достъпни в момента, коментира Денков. Затова се обмисля нов преходен период за някои лекарства.

Оценката на добавената стойност на училищата ще вземе в действие, ако ротацията в кабинета стане факт и Денков стане отново министър на образованието, заяви премиерът. Това ще означава училищата да се оценяват по напредъка на учениците си, а не само по резултата от матурите.

В четвъртък европейският главен прокурор Лаура Кьовеши идва в България, обяви Денков.

Храни

Денков отговори и на въпрос за инициативата "Достъпно за вас", чиято идея е да предложи храни на по-достъпни цени. Фокусът е върху базови храни – разликата с брошурите е, че там има широк набор от стоки, които понякога са и в ограничени количества, обясни премиерът. Има много голям интерес, конкуренцията остава, а за тези стоки конкуренцията е как да се предложи качествена стока на възможно най-ниски цени. Очаква се процедурата да стартира от 15 ноември, поясни Денков.

Очаквайте подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

08.11 2023 в 14:45

С тоя състав на парламента нов ЦИК няма как да бъде избран.
Да не говорим, че всички органи с квоти от партии в парламента, би трябвало да си обновяват съставите след всеки избор на нов парламент, ама за това май трябва и конституцията да се промени което пак няма как да стане с тоя парламентарен състав.
Изобщо цялата ни сдъвкана и изплюта от стаТиквото демокрация е в един омагьосан кръг и само някакво невероятно чудо с негласуващите 2/3 може да прекъсне процеса.

1005

2

ПР

08.11 2023 в 10:14

"Проблематично е,кой да изписва лекарството.....",ха,ха,че как КОЙ,само лекар може да го изписва,така е от времето на Авицена,Хипократ и Гален насам.
Медиите,с критиките към МЕУ...,ха,ха ,ха-тези,които сме в Офф НЮЗ,преравяме и Фрог,напр.Една от най-свободните,демократични медии,мнооооого далеч от комунизъм,гербизъм и т.н.Та лично те,в частност Огнян Стефанов,имаха остри и напълно аргументирани критики към МЕУ.
Колкото и минуси да ми сложите,изобщи ми не дреме.Безкритичността е характерна за тоталитаризЪма и комунизЪма,уважаеми списвачи.

12021

1

bls

08.11 2023 в 09:53

"Но както и друг път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни." - Денков, така звучиш като майката на оня ром дето го застреляха (евала на полицая) - ма то мойту мумче никога таквоз нещо ни е правилу . .ся вместу бал да стягам аз ша го погребвам ..
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки