Денков подели властта с Габриел съвсем не поравно: той ще контролира 13 ведомства, тя - 4

OFFNews 09 юни 2023 в 12:25 5211 1

Николай Денков и Мария Габриел

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Николай Денков и Мария Габриел

Министър-председателят Николай Денков подели съвсем не поравно властта с втория ротационен премиер, сега вицепремиер, Мария Габриел.

Той ще контролира 13 ведомства, а тя - едва 4, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Формално решението е за разпределяне функциите по координация на общата политика на правителството и дейности по взаимодействието с органи на изпълнителната власт към Министерския съвет.

Премиерът акад. Денков лично ще наблюдава дейността на: Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, Държавната агенция за бежанците, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Държавна агенция „Разузнаване“, Държавна агенция „Национална сигурност“, Държавна агенция „Технически операции“, Държавната комисия по сигурността на информацията, Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, Националната агенция за оценяване и акредитация, Националната агенция за професионално образование и обучение и Агенцията за публичните предприятия и контрол, Националния статистически институт и Патентното ведомство.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел ще осъществява взаимодействието на правителството с Държавна агенция „Архиви“, Агенцията за ядрено регулиране, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и Държавната агенция за закрила на детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови