Денков: Освободителката на България се превръща в най-големия противник на Съединението

OFFNews 06 септември 2023 в 12:47 7128 5

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Съединението има няколко исторически урока, които ние трябва да помним, ако искаме да се развием. Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението. 

Това каза премиерът акад. Николай Денков на церемонията за честването на 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София.

Първият урок според премиера е, че "най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин, ако използваме правилно методите на дипломацията, ако намерим съюзници, ако знаем за какво се борим, и имаме обща цел.

Вторият урок е, че дори да се наложи да защитаваме и с кръв това, което сме постигнали, защото българското Съединение нямаше да бъде успешно, ако българската армия в необходимия момент не успя да отблъсне агресора. Третият урок е, че трябва да гледаме нашите идеали и нашите интереси, и да не се подчиняваме на чуждите. Трябва да помним този урок и да помним, че нашият национален идеал не съответсва на чуждите държави. Трябва ясно да дефинираме целите и общите задачи, които ни водят към бъдещето, а не да се взираме назад и да гледаме към миналото, което никога няма да се върне”, добави акад. Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

06.09 2023 в 20:05

Изключително точно казано.

135

4

Far Rider

06.09 2023 в 18:15

Хайде стига с тази "освободителка". Война за територия! И тогава и до сега Руската империя воюва за да заграби и разграби чужди територии. Време е да осъзнаем онази истина която пеят в химна на украинската армия: с плач никой не е станал свободен, а само този смелият войн ще има свободна родина.

9347

3

Анализи

06.09 2023 в 16:11

Абсолютно вярно. Освободителка, която ни иска за васал за да има достъп до Босфора. Мерси, не ни трябват услугите на Русия.

1236

2

БотоксПутю

06.09 2023 в 15:09

ъщото и за ген. Скобелев. Участва в потушаването на полското въстание преди руско-турската война, а след нея воюва на нови руски колонии в Средна Азия - Тюркменистан. Умира при неясни обстоятелства в публичен дом в Москва.

12407

1

Bad Horse

06.09 2023 в 14:08

Робът не може да освободи когото и да било, преди себе си да освободи. Руските войници и офицери воюват срещу Турция, защото така им заповядва Императора, точка.

Генерал Гурко смазва поляците след нашето "освобождение" защото те не искат да се русифицират. Ако в него имаше нещо от героичния мит на който се кланяме, нямаше да участва в културния геноцид над поляците.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша