Денков: Не е сериозно да се предпоставя, че ще има конституционна криза

Кристина Минчева 27 март 2024 в 16:40 1318 0

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза, ми се вижда несериозно. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на излизане от "Дондуков" 2. Минути по-рано президентът Румен Радев връчи на ПП-ДБ папката с втория мандат, а те от своя страна я върнаха празна веднага.

Вторият мандат е неуспешен: ПП-ДБ върнаха празна папка на президента

"Работихме по управленска програма, това е отговорността, която мога да коментирам. Предстои да се връчи трети мандат, президентьт ще реши на кого. Трябва да се изпълнят разпоредбите на конституцията. В институции, които трябва да бъдат независими, има партийно зависими лица", каза още Денков.

По време на процедурата по връчване на втория мандат за съставяне на правителство Румен Радев и ПП-ДБ си размениха остри реплики за възможността на държавния глава да назначи служебен кабинет и за това кога да са изборите. Денков посочи, че подкрепя идеята изборите да бъдат 2 в 1. Той обаче каза, че решението е в президента и зависи от процедурите.

Радев заговори за промените в Конституцията и ограничения кръг от избор за служебен премиер. Днес стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева е подала оставка, с което изборът за служебен премиер се сведе до 8 човека от 10, сред които са председателят на Народното събрание, управителят или един от тримата подуправители на БНБ и председателят на Сметната палата или двамата му заместници.

"Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха. Тесният кръг за предложения за министър-председател се скъсиха днес. Съчувствам ви", каза президентът след връчването на мандата.

А Денков коментира пред журналисти, че "каквото правителство назначим, това правителство ще работи".

Вчера парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане премиер и да състави правителство с първия мандат. След дълги преговори стана ясно, че двете водещи политически формации – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, не са стигнали до съгласие за продължаване на съвместното управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!