Денков към Радев: Премина границата, но да заровим томахавките и да работим заедно

Според премиера освобождаването на зам.-министрите е саботаж

OFFNews 06 юни 2023 в 20:29 8461 6

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Николай Денков

Той премина границите. Част от изказванията, които той направи от Турция, част от изказванията днес, също са извън границите на институционалното уважение. Призовавам да се потърси общ начин на общуване. Моят призив към президента лично, и към институцията, е да заровим томахавките, да забравим тези думи, които бяха казани и да започнем да работим заедно.

Това заяви премиерът Николай Денков пред БНТ в първото си интервю след избирането на редовното правителство днес. 

Денков допълни, че е разочарован от начина, по който подходи президентът при връчването на мандата.

"Не е негова работа да препоръчва да не се реализира мандат, а неговата работа е да се реализира мандата", каза още министър-председателят. 

По думите му най-неотложната задача пред новото управление е изготвянето и приемането на бюджет. 

"Най-спешно е да подготвим бюджета. Ще изтеглим сега внесения бюджет, тъй като дефицитът е твърде голям, в кратки срокове ще подготвим нов вариант на бюджета и ще бъде внесен в Народното събрание, за да бъде приет преди лятната ваканция, ако изобщо има такава", допълни той. 

България ще продължи да изпълнява решението на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна, посочи Денков.

За предоставянето на военна помощ на Украйна премиерът заяви, че информацията досега е била доста противоречива, затова трябва военния министър да разбере какво се е случвало до момента.

"Пускат се слухове по най-различни теми, един от тях е за изпращане на войници, в това няма нищо вярно. Очаквам България да изпрати военна помощ, но дори не мога да разбера изпращана ли е, не е ли. Ако някой продължава да разпространява такава дезинформация, е напълно умишлено", категоричен е той.

Другата неотложна задача е да бъдат съставени екипите в министерските съвети, тъй като днешното освобождаване на заместник-министрите от служебния кабинет ще попречи на работата на редовния.

"Не съм чувал за друг такъв случай, че всички заместник-министри, с едно изключение, са били освободени. Това създава проблем, защото когато влезе един министър, работата не спира, има много преписки, има работа в дирекциите и това минава през заместниците, преди да стигне до министъра", каза той и допълни, че трябва в кратки срокове да се сформират екипи. 

Ще има напрежение в Министерството на образованието заради предстоящото външно оценяване, смята Денков, но успокои, че познава колегите и администрацията е добра, и родителите трябва да бъдат спокойни.

Въпросът за шефовете на службите беше достатъчно ясно обсъден през последните дни - те трябва да служат на България и това не означава, че трябва да има чистка, а трябва да се погледне кой как си върши работата и тези решения ще бъдат в рамките на Народното събрание, смята той. 

Според него това, че службите трябва да служат на България, но това не означава, че трябва да има чистка.

По думите му има проблеми със службите.

"Един от тях беше казан на изслушването в НС - информацията, че няма да има война, представена няколко дни преди тя да започне, означава, че или те не са получили информация от партньорските служби, защото не са им имали доверие или те не са представили наличната информация пред народните представители", категоричен е той и го определи като сериозен проблем. 

Денков посочи още, че на въпросното изслушване директорът на ДАНС си е позволил политически квалификации, които излизат извън неговата професионална дейност. 

За нападките по време на дебатите преди гласуването на кабинета премиерът обясни, че не е имало изнена-ди.

"Беше ясно, че от една страна някои партии си правят предизборна кампания, докато за други това вероятно е начин да бъдат забелязани. Ние, които съставяме това правителство, се опитваме да зададем работен тон, защото има страшно много работа за в бъдеще", обясни той.

По повод поисканите имунитети на Кирил Петков и Бойко Борисов премиерът посочи, че години наред срещу тях не са водени разследвания или повдигани обвинения:

"Да се извадят в този момент очевидно е политически акт в опит да се блокира съставянето на редовно правителство".

Според него съдебната реформа и процедурата за отстраняване на Иван Гешев играят роля в този процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

7

Того

07.06 2023 в 05:26

С този Министерски съвет, България ще се завърне в обществото на цивилизованите държави, откъдето мръсния руски зелен чорап почти я извади.

9347

5

Анализи

06.06 2023 в 23:29

Над страната е надвиснало зло в лицето та Расев . Разстрои държавата, надхнърля пълномощията си . Показа, че няма право да представлява България. Може би друга държава.

-1974

3

Владè

06.06 2023 в 22:53

Донеф донеффффф , какво ше заравяш, с кой ше работиш? С тоя празноглавец , този слуга що клечи по площади и сденки и натиска надолу жена си , сиреч е по-ниска от путьинь. Или си имате вече Оговорката .
Мислех ви за по умни . Не мина и час и се по.....е . Пък и пеявцки ви подкрепи . Уловихте топката от воле.
 
X

Да помогнем на украинските деца!