Денков: Ако правителство не се сменяше на 15 септември, щях да бъда в новия политически проект

Над 100 учители и 20 души непедагогически персонал са загубили живота си заради коронавируса през миналата учебна година

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2021 в 11:04 4427 1

Снимка МОН

Ако правителство не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано или по-късно, вероятно щях да бъда с Кирил Петков и Асен Василев в техния политически проект. 

Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков по БНТ. Ангажиментът към просветното министерство е важен - говорим за здравето на децата и учителите, за тяхното образование. Когато стане дума за образование и политика - казал съм го много пъти - в образованието има място само за една политика - никакви партии, никакви политически проекти, никакви партийни дейности нямат място в образованието", допълни проф. Денков. По думите му в момента задачата му е да минимизира, доколкото е възможно, следващата вълна в системата, без да се затварят училищата. 

Над 100 учители и 20 души непедагогически персонал са загубили живота си заради коронавируса през миналата учебна година. За съжаление, и деца пострадаха, въпреки затварянето на училищата, каза още служебният министър. 

Най-висок процент от карантинирани учители има в Търговище, защото наскоро областта беше в тъмночервената зона. Денков заяви, че е важна ситуацията с коронавируса около училището, защото се пренася вътре в него.

В момента около 35% от учителите са ваксинирани, около 3% са с първа игла. Около 20% са преболедували. Т.е. имаме покритие малко над 50% от учителите, каза министърът.

Денков смята, че задължителни мерки за ваксиниране могат да бъдат въведени, само когато обществото ги подкрепя. 

За политиката

Проф. Денков заяви, че познава Кирил Петков и Асен Василев от години, а по време на служебното правителство те са показали, че искат промяна и знаят как да я направят. "Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми", каза той.

Заяви обаче, че няма представа дали зад партията на Петков и Василев стои президентът Румен Радев. "Това, че са служебни министри е очевидно, но оттам нататък те си тръгват по своя път", категоричен е Денков.

"Напълно ясно разбирам това, което казаха, че с десни средства могат да се извършат леви политики и те го показаха на практика. Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които да събират данъците, митата и т.н. - ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери, наука. Това те показаха, че може да се случва и това искат да направят в бъдеще. НС можеше да свърши част от тази работа, на за съжаление не успя. Тяхната идея сега е вероятно да сглобят парламент, който да започне да върши тези неща", каза служебният министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-9816

1

vas_sashka

18.09 2021 в 11:52

" с десни средства могат да се извършат леви политики" - как е казано изтънчено, направо по Хардвардски, ное си имаме чисто бърлгарси лаф за това - "Ляв джоб, дясна ръка"