Деница Златева: Единственото бъдеще пред Западните Балкани е в ЕС

OFFNews 20 май 2018 в 11:50 1741 0

„Успех е, че срещата на върха в София се провежда след 15 г. Подобен форум имаше в Солун през 2003 г., малко преди България да подпише Договора за присъединяване към ЕС. За това време държавите членки даваха надежди на страните от Западните Балкани, но нямаше проведена подобна среща. От тази гледна точка, самото ѝ провеждане и вкарването на темата в европейския дневен ред е успех”, каза пред БНТ зам.-председателят на БСП Деница Златева.

„Тук се получи малък дисбаланс, защото в стратегията се говори за разширяване, а в документите от срещата се говори за Европейска перспектива пред Западните Балкани, а през 2003 г. говорихме, че единственото бъдеще пред Западните Балкани е в ЕС”, каза Златева и предположи, че това вероятно се дължи на вътрешните проблеми на ЕС и разнопосочните мнения на големи държави членки.

Например канцлерът на Германия Ангела Меркел е радетел за приемането на страните от Западните Балкани, но френският президент Еманюел Макрон заяви в София, че първо ЕС трябва да се реформира, преди да се говори за неговото разширяване.

„Новината от софийската среща, че между премиерите на Гърция и Република Македония е постигнато съгласие около името на Македония, е историческа”, категорична бе тя. Златева добави, че предстоят тежки преговори между двете страни и предположи, че в началото на юни двамата премиери ще се срещнат отново.

Тя отбеляза обаче, че от срещата в София е имало повече очаквания.

Златева коментира и въпроса за АЕЦ „Белене”.

"Ние ще подкрепим развитието на този проект. За нас е много важно как ще бъде структурирано финансирането му, дали ще има държавно участие и гаранции. Ясно е, че бъдещето минава през изграждането на нови мощности, но трябва да видим каква ще е позицията и на инвеститора, и на българската държава. Защото управляващите са в позата "днес сме на едно мнение, след преспиване сме на друго”, каза зам.-председателят на БСП, визирайки премиера Бойко Борисов, който наричаше АЕЦ „Белене” "гьол".

Златева коментира, че президентът Румен Радев е доказал, че е президент на България, че отстоява националните интереси и приоритети на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!