Ден последен: Депутатите гласуват декларация срещу антибългарските прояви в Северна Македония

Очаква се указ на президента Румен Радев за разпускане на 48-то Народно събрание

OFFNews 02 февруари 2023 в 08:23 2169 0

парламент

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Народно събрание

Народните представители ще разгледат проект на декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в Република Северна Македония, с вносители Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) и група народни представители.

Проект на декларация във връзка със ситуацията в Република Северна Македония по отношение на гражданите на страната с българско самосъзнание, внесена от Андрей Гюров („Продължаваме Промяната“) и група народни представители, също ще бъде обсъден.

Депутатите ще обсъдят проект на декларация във връзка с агресивната антибългарска истерия, разразила се в Република Северна Македония, с вносители Костадин Костадинов („Възраждане“) и група народни представители.

Проект на декларация във връзка с насилието над българския гражданин Християн Пендиков в Охрид и езика на омразата срещу България от страна на антибългарски екстремисти в Република Северна Македония, внесена от Елисавета Белобрадова и Стоян Михалев („Демократична България“), също ще бъде обсъдена.

В дневния ред е и второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Днес се очаква се указът на президента Румен Радев за разпускане на 48-ото Народно събрание и насрочване на избори за нов парламент.

С друг указ държавният глава трябва да назначи служебно правителство. Президентът обяви миналата седмица решението си предсрочните избори да се проведат в първата неделя на април и начело на служебното правителство отново да е Гълъб Донев.

След връщането на третия неизпълнен мандат, президентът Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови