Ден 46: Протестът обстреля с памперси Министерски съвет, готви се за 2 септември

Варна събира зимнина за Гешев

OFFNews 23 август 2020 в 19:42 6920 2

Снимка BGNES

Денят, в който почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими е и 46-тият ден на протести срещу правителството и главния прокурор. В София остават палатковите блокади на пл. Независимост, Орлов мост и пред Ректората на Софийския университет.

Пред БНР протестиращи коментираха изявлението на премиера Борисов в социалните мрежи, в което той заявява, че "развитие и разбирателство се постигат с диалог, а не с юмрук".

Хората са категорични, че емблемата на стиснатия юмрук по плакатите не означава насилие, а е символ на борбата за власт на народа, на сплотеността.

В днешната акция участниците замеряха с памперси сградата на Министерския съвет, на които с маркери беше написано "Оставка".

Арман Бабикян от "Отровното трио" обяви: "Някой горе, там, в онази сграда може да ги ползва за страх, но всъщност памперсите са с надпис "оставка" и това е в името на тези 7000 софийски деца, за които за поредна година няма детска градина в София. Ние не искаме тези деца да растат в такава държава и при такава власт".

Бабикян коментира и публикацията на премиера Борисов по повод за Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими в Европа. Според него, Борисов няма право да говори за тоталитарен режим, защото "самият той е въвел меката диктатура в България".

На протеста имаше и друга акция, организирана от майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Те бяха приготвили специална тиква пълна с бонбони, която провесиха на един от светофарите. Всеки, който желаеше, можеше да удря тиквата като в традиционната мексиканска игра пинята.

Полицейското присъствие към 21 ч. е слабо.

Микрофонът за изказвания беше даден на Димитър от блокадата във Варна. "Въпреки ежедневните опити на властта да спре протеста, няма да се уморим, както те не се умориха 10 години на крадат. Ще бъдем по площадите на слънце и на дъжд, ако трябва и през зимата. Ние в страната гледаме към вас. На 2-и септември ще дойдем всички тук", каза той. Тогава парламентът се събира за есенната си сесия.

"Ако желаят да си отидат с мир да го направят веднага. Всички други опити за свикване на парламент и конституция им носи щети. Те потъват", заяви Велислав Миников. "Искали контакт. Искали разговор. Добре са дошли, ние ще им кажем какво мислим за тях", добави Минеков.

"Главният каскет събира утре обикновенни каскетчета - 700 парчета. Каскетът го е страх, същото шубе, като Бойко. За това не стъпва в София. Където има село с набит дядо, той е там. Дори и днес, в неделя, ние сме повече от каскетите, които ще се съберат утре", каза адвокат Николай Хаджигенов. Според него в прокуратурата има опозиция на Иван Гешев.

След това шествието пое към Орлов мост, където ще бъде излъчван футболен мач.

Протести в Белгия

Днес за пореден път българи, живеещи в Белгия, излязоха на протест между сградите на Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз в подкрепа на сънародниците си в България и срещу престъпното управление на страната, съобщиха протестиращите. С демонстрация "Със завързани очи пред европейските институции" те изразиха недоволството си от продължаващото мълчание и бездействие от тяхна страна за случващото се в България. До момента единствената публична подкрепа българските граждани получиха от Европейската зелена партия и групата им в Европейския парламент.

Протестиращите изслушаха и аплодираха посланията, които двамата съпредседатели на Европейската зелена партия, Евелин Хойтебрук и Томас Вайц, публикуваха по-рано този месец, в подкрепа на протестите за оставка и нови избори в България и за върховенството на закона.

Демонстрацията съвпадна с тази, която се провеждаше по същото време в Манхайм, Германия. Протестиращите от двете държави осъществиха видеовръзка, в която се подкрепиха в общите си искания за оставка на кабинета Борисов 3 и на главния прокурор Иван Гешев и за върховенство на закона. Към протеста в Брюксел се присъедини и българка, живееща в Англия.

Протестиращите подкрепиха и хората на Беларус в борбата им за демокрация.

Специално изготвена листовка с информация за случващото се в България бяха раздавани на случайните минувачи. Следващият протест е планиран за следващата неделя, 30 август, отново пред европейските институции.

Според карта на "Отровното трио" протести има в над 20 града в чужбина.

Варна събира зимнина за Гешев

Фейсбук групата "Палатков лагер община Варна" обяви тема на протеста тази неделна вечер: DMS Зимнина за Гешев! От нашите мази за вашите гуши!

Зимата идва!, пишат в групата и призовават: "Да помогнем на хората в нужда! Гешев, Борисов и компания :)"

Както вече знаете, след спецакция в дома на един от активистите на протеста в София, бяха открити части от машина за варене на компот... Властите няма да се спрат преди да намерят и другите части от машината!

След това ще събират плодове, ще ги варят..., обясняват протестиращите в публикацията.

Някои действително носят буркани с компоти и зимнина, съобщава БНР. Към 19:20 ч. шествието във Варна вече е на площад България край статуята на рибаря със златната рибка. Виковете са "мафията вън!" и "Оставка". Някои от пешеходците спонтанно се присъединяват към протестното шествие и продължават се него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2100

2

гоуемио

24.08 2020 в 08:16

Хехехе...Стиснатото юмруче на московския ибрик значело борба на народа за власт:))) Я, някой да ми каже кога и къде народът е взел властта без кръв?!

3943

1

OtSofia

23.08 2020 в 23:23

Предлагам по случай девети септември народът да си поиска властта, хвърляйки петолъчки, сърпове и най-важното - тежки чукове, по някои патологични белези на миналото като: Бронзовия релеф "Победата" във входа на Гигантския черпак на Бузлуджа, Паметника – коленопреклонно наречен Арка на свободата, на руската бойна слава на Беклемето, Паметниците на партизани в Мало Конаре и Добринище, Паметника Септември 1923 в Пазарджик и разбира се всичките обли камъни, наречени обидно селянки.
 
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл