Демократична България в Сърбия: Природата не познава граници, затова сме длъжни да помагаме

Питейната вода на Сърбия е застрашена заради предстоящото изграждане на литиеви мини в село Горне Неделице

Ружа Райчева Последна промяна на 08 ноември 2021 в 18:37 3487 0

Снимка Ружа Райчева/OFFNews

Владислав Панев, Илина Мутафчиева, Иво Божков, Небойша Зеленович и Зоран Петров в село Горне Неделице, където се очаква да бъде построена литиева мина.

Природата е обща и не познава граници, затова ние сме длъжни да помогнем на нашите съседи и да се борим заедно за нейното запазване. И водата е нещо, за което си струва да се борим.

Това заяви съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев по време на посещение в село Горне Неделице, където сръбското правителство предвижда изграждането на мини за добив на литий, а това застрашава питейната вода на цялата страна и най-вече северозападна Сърбия. 

Панев, социалният предприемач и граждански активист Илина Мутафчиева и общинският съветник и журналист Иво Божков посетиха Сърбия в рамките на предизборната кампания и представиха програмата за българите в Сърбия, приета от Зелено движение - част от Демократична България.

Те бяха в Димитровград, Пирот, Ниш, Шабац, Нови сад и село Горне Неделице, където се срещнаха с лидера на "Заедно за Сърбия" ("Zajedno za Srbiju") Небойша Зеленович, представители на партията и местни граждани.

Секции за българските избори на 14 ноември ще има в Димитровград (Цариброд), Белград, Босилеград, Ниш и Нови Сад.

Програмата на Зелено движение за българите в Сърбия и развитието на добросъседските отношения между двете страни предвижда:

- Да се пусне влак три пъти дневно от Цариброд до София, който да тръгва от Цариброд за работниците и учещите в България;

- Да се открие алтернативен граничен пункт, който да се ползва само от българи и сърби - така че през лятото хората да не е нужно да изчакват колоните от транзитно преминаващи на Калотина;

- Подкрепа за закона за специалните лични карти за българите от Сърбия - така че да имат пълното право да учат, работят и правят бизнес от двете страни на границата;

- Откриване на канцелария в Цариброд от страна на новото правителство за подкрепа на българския бизнес в Сърбия, Северна Македония, Босна и Черна гора;

- Проект за откриване на старчески дом в Цариброд;

-  Откриване на културно-информационни центрове на българите в Пирот, Ниш, Белград и Нови Сад;

- Развитие и създаване на програми за културен и образователен обмен на млади хора от България и Сърбия.

Горне Неделице - община Лозница

Лидерът на "Заедно за Сърбия" Небойша Зеленович показа на представителите на Демократична България мястото, където сръбското правителство предвижда изграждането на литиеви мини на територия от 250 хектара.

Зелените активисти смятат, че изграждането на мина в района е много опасно, тъй като подпочвените води са високи и процесът на добив ще носи вредни наноси по местната река Ядар. В почвата освен литий и радий, има и необичайно голямо количество сярна киселина:

"Това не е често срещано. Как ще се предпазят от тази сярна киселина? Изследванията на почвата за количеството на литий и радий показват, че има опасност от сериозно замърсяване на водата. За хората тук водата е бъдеще, без нея няма такова", категоричен е Зеленович.

Според него местните жители са подложени на сериозен натиск:

"Войводино взима вода оттук, хората в цяла Сърбия пият тази вода. Този проект сериозно би навредил на качеството на питейната вода в цялата страна. 5400 души от цялата община Лозница са подписали подписка против изграждането на мината. Истинска смелост, защото се противопоставят на правителството, а натискът е огромен."

По думите му 20% от къщите и земята в село Горне Неделице са изкупени, но 80% от хората отказват да продадат и да се местят:

"Хора със семейства и деца отказват да напуснат домовете си. Един човек дори е взел секира, за да се защитава. За нас значи много, че Владислав Панев е тук, това е добър знак за нашето политическо партньорство. Показахме му една екологическа катастрофа, която засяга цялата ни държава", заяви Зеленович.

Той каза още, че ако Сърбия иска да стане член на ЕС , трябва да изпълни всички условия.

"Намираме се в един от най-богатите и плодородни райони в Сърбия. Добивът е над хиляда тона зърно на декар и над 400 кг соя. Компанията "Rio Tinto" иска да купи земя за литиева мина тук на ниски цени", заяви Владислав Панев.

Според него има опасност сръбската държава, след тамошните парламентарни избори на 3 април, да изземе земите на местните, които отказват да се преместят:

"Водата оттук захранва големи градове като Шабац и автономната област Войводина на север. Хората могат да загубят поминъка си и да бъдат принудени да се изселят от района. Природата е обща и не познава граници, затова ние сме длъжни да помогнем на нашите съседи и да се борим заедно за запазването на природата."

Димитровград (Цариброд)

Работната миграция е голяма - от 6968 души население близо 800 жители на Димитровград трябва пътуват до България, за да работят.

Безработицата в града е огромна - 90%. А 99% от работните места са държавни. Зоран Петров от "Zajedno za Srbiju" разказва как за да започнеш работа в града, трябва да покажеш партийната си книжка. Местните сигнализират, че са подложени на репресии от регионалното управление. Кмет на града е Владица Димитров от "Сръбската прогресивна партия", ръководена от президента Александър Вучич.

"Заедно за Сърбия" ("Zajedno za Srbiju") е основана през 2013 г., в предпоследните два парламента са били опозиция - с едва един народен представител в първия и двама във втория. Партията бойкотира последните парламентарни и местни избори и в момента няма представителство в сръбския парламент.

"Zajedno za Srbiju" прие "Зеленото споразумение за Сърбия" (ZELENI DOGOVOR ZA SRBIJU) като официална програма на партията на 3 юли тази година.

Споразумението е ключовият документ, около който се създава отворената гражданска платформа "АКЦИЯ" (Otvorena građanska platforma AKCIJA), в която освен експерти от партньорски политически организации на Zajedno za Srbiju, участват и множество изтъкнати независими експерти, и представители на неправителствения сектор.

По думите на Зоран Петров, преди да започне кампанията за българските парламентарни избори на 14 ноември, в града са излъчвали три български телевизии: Nova, bTV и БНТ, а сега само БНТ.

Той заяви още, че основните новини, които достигат до тях, са относно Бойко Борисов и ако има събитие на българска партия в града, единствените, които медиите отразяват, са ГЕРБ.

От Zajedno za Srbiju подкрепят програмата на Зелено движение за българите в Сърбия и развитието на добросъседските отношения, като посочиха, че трябва да има съкратена процедура по издаване на работна виза за България, тъй като много студенти от Димитровград искат да работят на Черноморието през лятото.

Пирот

Гражданското движение "Най-доброто за Пирот" (Najbolje za Pirot), което е част от платформата АКЦИЯ, посрещна представителите на ДБ.

Лидерът на движението д-р Жарко Тодорович изтъкна общите цели и приоритети между Зелено движение и Najbolje za Pirot в програмите им.

Зоран Петров от Zajedno za Srbiju каза, че Зеленият договор за Сърбия е обединил много организации, което дава надежда за следващите местни избори.

"Виждам, че имаме еднакви ценности относно борбата срещу изграждането на водноелектрически централи в Стара планина, борбата срещу корупцията. Подкрепата за Демократична България ще означава и добруване за региона на Цариброд и Пирот", заяви Владислав Панев.

Нови Сад

Местните структури заведоха представителите на ДБ до ул. Любен Каравелов, която е първата улица в Сърбия, кръстена на български ревлюционер. Тя се намира на 6 км от центъра, в предградията.

Официално в Нови Сад са регистрирани само 530 българи, но всъщност са много повече. Много от жителите имат българско гражданство.

Ниш

"Връзката между София и Ниш трябва да бъде възобновена. Това е важно за връзките между нашите два народа. Влаковете хем не минават, хем са истински бавни. Разстоянието между двата града е едва 170 км", обърна се към местните Панев.

Той разказа, че когато се срещне със свои сръбски колеги, спорят къде е по-лошо - в Сърбия или в България: "Време е да почнем да спорим при кого е по-добре и къде се живее по-хубаво."

"Децата и младежите са ключовите фактори за сближинето на двете ни държави. Трябва да създадем среда за образователни и културни обмени, затова искаме да открием културно-информационен център в Ниш. Така можем да изградим среда за общ бизнес след години", заяви Илина Мутафчиева, която от 2017-2019 г. е била председател на Националния младежки форум.

Тя акцентира още, че младите са решаващият фактор за развитието на гражданско общество.

"Демократична България" ще се яви на парламентарните избори с номер 30 в интегралната бюлетина.

Владислав Панев е водач на листата в 24 МИР София.

Илина Мутафчиева е водач в 28 МИР Търговище, кандидат е и в листата на ДБ в 25 МИР София.

Иво Божков е втори в листата за 24 МИР София,  кандидат е и в листата в 1 МИР Благоевград.

Парламентарни избори 14 ноември
Купуването и продаването на гласове са престъпления

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови