Демократична България: Управлението на ГЕРБ остави армията ни зависима от Русия

OFFNews 27 януари 2022 в 15:19 1941 1

“Демократична България” е обезпокоена от нарастващото напрежение, създадено от Руската федерация по границите на Украйна. Недопустими са опитите на Кремъл да постави под съмнение законното право на България и на другите страни от Централна и Източна Европа да взаимодействат със съюзниците си от НАТО за гарантиране на своята национална сигурност.

Това се казва в политическа декларация на дясното обединение между Да, България, ДСБ и Зелено Движение.

Според тях провокативните изявления на руския външен министър представляват ескалация в стратегията на неговата страна за връщането на сферите на влияние в Европа.

“Демократична България” подкрепя позицията на българското правителство, което твърдо отхвърли подобни ултиматуми. Суверенно наше право е да избираме геополитическата си ориентация. България отдавна ясно и еднозначно е избрала да членува в НАТО и в Европейския съюз. Мирният изход от сегашната криза, постигнат по дипломатически път, несъмнено е в интерес на всички европейски страни. Той обаче не може да стане за сметка на възникването на членове втора категория в НАТО, между които и България", се казва в позицията.

Според демократите не сферите на влияние, а спазването на международното право и на човешките права е солидният фундамент, върху който може да се гради архитектурата на европейската сигурност.

Върху нея посегна Кремъл и с незаконната анексия на Крим през 2014 г., и с продължаващата окупация на части от Грузия и Молдова, подчертават от "Демократична България".

Парламентарно представената коалиция споделя позицията, че напрегнатата обстановка в региона на Черно море през последните години налага включването на въоръжените ни сили в обща система за сигурност в Източния фланг на НАТО.

Участието в него ни дава възможност да гарантираме националната сигурност по начин, който изключва всякаква агресивност, посочват от ДБ.

Според тях необходимостта от по-близко стратегическо сътрудничество със съюзниците се дължи и на факта, че управлението на ГЕРБ остави българските въоръжени сили с недостатъчен военно-технически капацитет и висока степен на зависимост в критични системи от Русия, констатирани в последния доклад по изпълнение на Програма 2020 за отбранителни способности, който поставя под съмнение способността ни да участваме пълноценно в колективната отбрана на НАТО въпреки безспорния професионализъм на нашите военнослужещи.

Очакваме Народното събрание да постави като сериозен приоритет развитието на отбранителните ни способности, развитието на отбранителната ни индустрия и задълбочаването на участието на въоръжените ни сили в силите на НАТО, с акцент гарантиране на сигурността на България. България може много повече именно в НАТО и в ЕС. Това ще е и нашият принос в предложенията на НАТО за деескалиране на напрежението, създадено от действия на Русия последните години – мерки за възпиране, надеждна отбрана и диалог с Русия по план за намаляване на напрежението, се казва още в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови