Демократична България поиска оставката на Илко Желязков

OFFNews 03 юни 2021 в 13:56 3588 0

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов поиска оставката на Илко Желязков - зам.-председател на комисията за контрол на СРС-тата. 

Във видео, излъчено във фейсбук, Иванов заяви, че Желязков е посочен не само от САЩ, но и от поредица публикации като лице, което е част от мрежата за влияние на Сарая: "Той е паркиран тук с гласовете на ДПС и ГЕРБ". 

Стана ясно, че от днес Желязков е в отпуск, но остава на работа, защото е избран от парламента и само това е институцията, която може да го освободи. Илко Желязков е един от шестимата българи заедно с Пеевски и Божков, на които американското министерство на финансите и Държавният департамент наложиха санкции по закона "Магнитски".

Пред Комисията за контрол на специалните разузнавателни средства съпредседателят на "Демократична България" добави, че "американците няма да ни свършат работата, те констатират факти и реалности, които знаем отдавна. Правят го, защото виждат, че в България има гражданско надигане и се случва политическа промяна". 

По думите на Христо Иванов българите трябва да си изчистим институциите - "да ги отвоюваме от подобни лейтенанти". "Пеевски е просто един от инструментите на Доган. Той е просто онова момче, което посредничеше между Доган и Борисов толкова много години", каза още той. 

Иванов обяви, че оставка трябва да подаде и главният прокурор Иван Гешев, "който носи институционалната отговорност за това, че от американското министерство на финансите трябваше да ни кажат неща, които знаем".

Според него днес е излязло още едно нещо, за което Гешев си затваря очите - "Борисов призна, че той не е питан коя е Мата Хари и че не е казвал на прокуратурата". 

Съпредседателят на партията допълни, че този въпрос не е свързан с личните отношения на един възрастен човек, а е въпрос, че Борисов е сниман със суми пари, които не може да обясни. "Мата Хари е свидетелят, който може да потвърди, че Борисов е притежавал такива суми. Това е ключов свидетел", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови