Делян Добрев прави пореден опит да отмени дерогацията за руски петрол

Йорданка Веселинова 28 юли 2023 в 21:05 2925 0

Делян Добрев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС

Делян Добрев отново опитва предсрочно да отмени дерогацията за руски петрол и петролни продукти в срок от 30 дни след приемането на текстовете, съобщи той пред журналисти в парламента.

Сред съвносителите на законопроекта за промяна в Закона за санкциите са ПП-ДБ и ДПС.

Поправките предвиждат и назначаването на особен представител на държавата. По думите на Добрев най-рано законопроектът може да бъде приет в края на октомври.

Делян Добрев опита да прекрати дерогацията през бюджета. Във вторник по време на заседанието на ресорната комисия, на което се гласуваха текстовете на второ четене, Добрев направи идентичното предложение за предприемане на действия по отмяна на дерогацията за руски петрол и петролни продукти в срок от 7 дни след приемането на Бюджет 2023 г. Пет часа по-късно ПП-ДБ направи редакционно предложение, според което в срок от 30 дни след обнародването на закона трябва да се изготви анализ на рисковете и по-конкретно - да не се допусне увеличаване на цената на бензина.

Тезата на Добрев бе, че единствените спечелили от дерогацията са "Лукойл" и "Литаско" и с над 2 милиарда е финансирана войната на Русия в Украйна. По думите му тезите, че ще затворим рафинерията и ще останем без гориво, са несъстоятелни.

Министърът на финансите Асен Василев каза, че вземането на такова решение "от днес за утре" поставя под риск не само икономиката на страната, но и пазара на горива. Йордан Цонев от ДПС отговори, че с тази извънредна мярка парламентът се противопоставя на администрацията, която по думите му е пропита от лобизъм в полза на "Лукойл". В крайна сметка след почти двучасов дебат комисията отхвърли предложението на Делян Добрев с гласовете на ПП-ДБ, БСП, ИТН и "Възраждане". Падна и идеята на ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки