Делян Добрев: Няма опасност от газова криза у нас

OFFNews 25 ноември 2015 в 16:34 2384 1

Снимка БГНЕС

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев

Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев успокои, че въпреки спрените доставки на газ за Украйна, газова криза у нас няма да има, съобщи Канал 3.

По думите му няма никаква опасност от криза. В подземното газохранилище в Чирен са нагнетени максималните количества. Имаме алтернатива и от Гърция, така че няма опасност от криза, като през 2009, според мен, дори и да се случи някакъв проблем с доставките", категоричен беше бившият енергиен министър пред журналисти в парламента.

Рамадан Аталай от ДПС на свой ред коментира, че не очаква Русия да създаде обстановкта от 2009 година.
По думите му ако действително имаме резерва от газ, който е необходим и ако Чирен е нагнетен, ще издържим от 3 до 6 месеца при спрени доставки.

Според Мартин Димитров от Реформаторския блок страната ни трябва да е готова да внесе и реверсивния газ през Гърция, ако се налага.

„Догодина трябва да е готов интерконекторът с Румъния, а до две години този с Гърция именно за такива ситуации", коментира още той.

От БСП мигновено му опонираха, като Жельо Бойчев заяви, че няма друга алтернатива, освен руския газ.

"Нали сме наясно, че няма алтернатива за доставка на газ, имаме негативния опит от зимата на 2009 г., когато имаше подобна ситуация и на ръба беше спасена с много тежки поражения. Много производства загубиха доста пари, загубиха пазари, платиха неустойки по договори, едва се стигна до положение, в което се поддържаха такъв тип производства, които имаха нужда от непрекъсваемост на доставките", припомни социалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!