Дебатът за вота на недоверие - във вторник, гласуването - най-рано в сряда

Йорданка Веселинова 17 юни 2022 в 13:14 4193 3

Архив

Снимка OFFNews

Премиерът Кирил Петков

На извънредно заседание във вторник ще се проведат разискванията по поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството. Гласуването ще е най-рано в сряда, 22 юни.

Това означава, че Кирил Петков разполага с четири дни, за да намери още шест депутати, които да спасят кабинета.

За същия ден е планиран протест в подкрепа на правителството. Той се организира във фейсбук още от преди обявеното в понеделник внасяне на вот на недоверие.

ГЕРБ поиска вот на недоверие. Какво следва?

Според Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, след като проекторешението за вот на недоверие бъде внесено, то трябва да влезе за разискване в зала, но не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на искането. 24 часа след приключването на разискванията проекторешението трябва да бъде гласувано в зала. Това означава, че най-късно вотът на недоверие може да влезе в зала в четвъртък.

Решението за насрочване на заседанието за разисквания, които са ден преди вота, се взима от председателя на НС - в момента, след отстраняването на Никола Минчев, тези функции изпълнява зам.-председателят Мирослав Иванов.

Вчера Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев поискаха извънредно заседание в неделя и гласуване в понеделник. Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин пък контрира, че това решение се взима от председателя, както и че такива искания не могат да се правят чрез процедура по време на заседанията.

ГЕРБ ще опитат да свалят кабинета в понеделник

Днес обаче парламентарните групи постигнаха съгласие и извънредното заседание бе насрочено.

Вчера новосформираното мнозинство проведе генерална репетиция за вота на недоверие - ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" събраха необходимите гласове, за да свалят Минчев.

Тренировката успешна: ИТН, ГЕРБ, ДПС и 'Възраждане' отстраниха Никола Минчев

ПП, ДБ, БСП и отцепилите се от ИТН депутати все още не събират нужните гласове, за да преодолеят вота на недоверие - всички те имат общо 115 от необходими 121. Ако не се намерят нужните народни представители, кабинетът трябва да подаде оставка и правомощията му да бъдат прекратени. До избирането на ново правителство то се превръща в "правителство в оставка".

Ако се намерят обаче още шестима души (по-рано днес Ива Митева допусна, че още депутати от ИТН ще подкрепят кабинета по време на гласуването на вота на недоверие - б.а.), вотът ще бъде неуспешен и ново искане на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

17.06 2022 в 15:47

Псевдо партията на чалгаджията мафиот се разпада по шевовете си. Пловдивският клон на ИТН се отцепи и прие декларация в подкрепа на ПП. Парламентарната група на шарлатанина сребролюбец също едва ли ще оцелее в сегашния си вид. Ще са му необходими милицонери, за да държи депутатите си в подчинение.

700

2

VN1234567

17.06 2022 в 14:24

Отивайте си с добро, да не ви вадим!

1687

1

Пенчо Прикарчин

17.06 2022 в 14:01

Марсианците им плащат със звезден прах на тези “жълтопаветни майцепродавци”, неработили истинска работа и един ден от животите си, а само на НПО хранилки и само на компютрите седят - да се чуди човек какво толкова “работят” на тези компютри, вместо да садят компири например - нещо реално с реално проявление във физическото пространсто - да пипнеш, да муцнеш...