Дебат: ГЕРБ иска диалог, ДПС - ускорено развитие, БСП - реформи, ВМРО - доходи

OFFNews Последна промяна на 05 март 2021 в 11:42 1495 0

ГЕРБ се обяви за възстановяване на политическия диалог, ДПС за ускорено икономическо развитие, БСП за реформи, ВМРО за повишаване на доходите в предизборен дебат, в който участваха Томислав Дончев от ГЕРБ, Кристиян Вигенин от БСП, Йордан Цонев от ДПС и Красимир Каракачанов от ВМРО.

"За мен основният въпрос е да се възстанови нормален политически диалог, защото той в момента е в режим на истерии, а така не се вземат решения," заяви вицепремиерът и водач на листата на ГЕРБ в Габрово Томислав Дончев.

Вигенин отбеляза, че предстоят редица реформи, които трябва да бъдат реализирани – в образованието, в съдебната система.

В следващия парламент целите на ДПС са страната да приеме и изпълнява програма за ускорено икономическа развитие, заяви Йордан Цонев. Да спрем омразата, разделението и агресията и да върнем политическата нормалност, призова Цонев.

Каракачанов каза, че приоритетите на ВМРО са да продължи политиката за увеличение на доходите, защитата на националните интереси и недопускане на джендър идеологии, както и ясна гаранция, че Република Северна Македония няма да влезе в ЕС, ако продължава да води антибългарска политика.

Коронавирусът също беше тема на дебата. Според Дончев увеличението на заболелите от коронавирус е втора вълна на заболяването, а не третата. "У нас всичко е отворено. Изкуството при планирането на ограничителните мерки е от една страна да се забави и да се спре заразата, но от друга страна хората да могат да работят. Числата показват , че България по-скоро се справя“, смята той. Имаше периоди, когато България беше първа по смъртност, припомни Вигенин. "Много често имаше нелогични действия, които бяха по виждане на министър председателя, не въз основа на реалните препоръки и развитие на пандемията", отбеляза той. Според него има риск точно преди изборите да се окажем в пик на заболяването.

Според Йордан Цонев от ДПС трябва да бъде по-координирана политиката – и здравната, и тази с мерките по възстановяване от кризата. "Лятото беше проспано и здравната система не беше подготвена адекватно за новата вълна на заболяването, за това имаше тежки последици", смята Цонев. По думите икономическите мерки са били усложнени и достъпът до тях не е могъл да се осъществи.

Красимир Каракачанов смята, че се намираме във война с вируса. "Още от първия ден, когато се обявиха мерките, част от политическите сили започнаха да ги саботират", заяви той. Ако не сме единни по този проблем, каквито и мерки да се приложат, няма да има ефект, каза той. Според него правителството е взело необходимите мерки.

Другата тема, която обсъдиха, бе правосъдие и сигурност. Според Томислав Дончев има потенциал за увеличаване на законотворческата дейност на парламента и той е в много посоки. По думите му в областта на правосъдието, борбата с корупцията и върховенството на закона е нужна промяна. Кристиян Вигенин посочи, че този парламент, който си отива, е достигнал дъно. По такъв начин се приемаха законите, че можеше единствено да се срамуваме, каза той. По думите му правителството не се е справило в борбата с корупцията.

По-лошо законодателство от приетото от този парламент няма в историята на прехода, заяви Йордан Цонев. За съжаление идеята за правосъдна реформа се концентрира през последните години само върху главния прокурор, посочи Красимир Каракачанов. Според него правосъдието е станало трудно достъпно за обикновения гражданин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови