ДДС за доставка на храна ще стане 9% (видео)

OFFNews 30 октомври 2020 в 11:20 2408 0

Даниела Дариткова

“Ще търсим варианти за решение, за да бъде подкрепен този сектор от икономиката. Ще внесем поправка за намаляване на ДДС за храната, приготвена в ресторант за доставка по домовете на 9 %.”

Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след среща между управляващите и представители на ресторантьорския бранш. Новите текстове ще бъдат внесени между двете четения на вече отворения за промени Закон за ДДС.

„Това е важна мярка. От една страна тя ще гарантира жизнеспособност на този бранш, а от друга – тя е абсолютно в контекста на противоепидемичните мерки“, обясни Дариткова. Вече са направени и разчети от страна на представители на Министерството на финансите за това колко ще струва на хазната новата мярка. Резултатът от тях показва, че не повече от 15 млн. ще бъде намаленият приход от ДДС, ако ставката бъде намалена.

„Продължавам да считам, че диференцирани ставки не са добро решение за една данъчна система, каквато е в България“, но сега обстоятелствата са специални. Намалени ставки за други браншове не се предвиждат", обясни Менда Стоянова - председател на комисията по бюджет и финанси в парламента.

"Представяме предложенията си за намаление на ДДС за доставки по домовете на 9%, надяваме се да бъдат приети. Комисионната на доставчиците ще остане на 20 %, а 9 % ще бъде ДДС за ресторантьорската услуга", обясни Ричард Алибегов от Асоциация на заведенията.

„Намираме се в сложна ситуация. Една част от нашия сектор не работи, а друга е под угрозата да затвори. От асоциацията от месеци изготвяме проекти и представяме на правителството под каква форма си представяме намаляване на ДДС за доставки на домовете. Това е един сектор, в който в България изоставаме. В условията на COVID-19, най-вероятно, ще се наложи изцяло да работим така“, заяви още Алибегов.

Тази мярка ще остане в сила до края на 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!