ДБГ с жалба до омбудсмана срещу отказа на властта да въведе машинно и дистанционно гласуване

OFFNews 17 ноември 2018 в 16:16 3706 0

Младежката организация на Движение „България на гражданите“ внесе жалба до омбудсмана Мая Манолова срещу отказа на властта да въведе машинно и дистанционно гласуване.

В жалбата на ДБГ се посочва, че не са изпълнени разпоредбите в измененията и допълненията в Изборния кодекс от 2016 г. за правото на машинно гласуване, което е трябвало да се осигури още за президентските избори. Държавата нарушава и приетите допълнителни разпоредби, които дават право на дистанционно електронно гласуване.

Законът не е спазен нито за парламентарните избори през 2017 г., нито на проведените частични избори в 11 общини и населени места. Отказът за машинно гласуване тогава ЦИК обяснява с краткия срок за осигуряване на техниката. От промените в ИК досега ЦИК само е обявила обществена поръчка за изпълнител, който да проучи пазара за машини за гласуване. Поръчката е за 12 500 лв., но няма избран изпълнител, пише още в писмото.

Според ДБГ това доказва, че властта няма намерение да осигури техниката, която би могла да пресече изборните измами и да повиши избирателната активност.

Въвеждането на дистанционно електронно гласуване пък ще помогне на онези близо 2 млн. българи зад граница, които искат да дадат своя вот, но не могат да стигнат до избирателите секции. Чрез новите технологии те биха гласували. Ясно е, че никоя партия в парламента няма интерес да изпълни разпоредбите на закона, смятат младежите от ДБГ.

Правата ми като гражданин и гласоподавател са нарушени, тъй като Министерският съвет и Централната избирателна комисия не дават възможност да се упражнява вот чрез машинно и дистанционно електронно гласуване, въпреки законовите разпоредби, заяви председателят на младежката организация Андрей Петков

От партията са подали жалби и до Президентството, Министерския съвет и ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови