Quantcast

ДБГ призова президента да наложи вето на Изборния кодекс

OFFNews Последна промяна на 20 декември 2018 в 10:43 2871 0

Управляващите са решили да захвърлят в кофата волята на народа, изразена ясно на референдума преди 3 години. Тук е моментът да бъде наложено вето от президента Румен Радев.

Така председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев коментира пред БНТ промените в Изборния кодекс, с които се отлага за неопределено време електронно дистанционно гласуване и се ограничава машинното.

Това е закон против хората и против честните избори. Затова ние от ДБГ призоваваме президентът Радев да наложи вето, ако бъде окончателно приет в този му вид.

По отношение на високите цени на тока за бизнеса Делчев заяви, че в момента от ДБГ събират факти и ще изпратят сигнал до Европейската комисия за липсата на истински свободен пазар на електроенергия.

Българската енергийна борса е всичко друго, но не и пазар, на който има свободна конкуренция. Тя е скалъпена набързо, за да прилича на такава, с цел да се избегне наказателна процедура за неизпълнение на европейските правила, коментира Делчев. Поискахме от КЕВР до дни да завършат проверката за манипулации на борсата, предизвикана в резултат на 350% скок на цените, заяви Делчев.

Той заяви, че е твърдо против изграждането на АЕЦ Белене по замисления начин като корупционна сделка.

Вчера Борисов каза, че е предателство, ако дадем газопреносната мрежа на частник, обаче не е предателство ако дадем АЕЦ Белене на китайци или руснаци, така ли, попита реторично лидерът на ДБГ.

Защо газопреносната мрежа на България да е част от националната сигурност, а една нова атомна централа да не е, продължи с въпросите Делчев. Той подчерта, че глобата на ЕК от 77 млн. евро е заради отказа на ГЕРБ да допуснат на пазара на газ различни от Русия доставчици, което е довело до по-високи цени за всички.

По отношение на цената на водата Делчев заяви, че не е честно хората да плащат сметките за корупционните схеми във ВиК дружествата в цяла България. Цените на водата се повишават, а обещаните инвестиции за по-качествена вода не се изпълняват и това се вижда от увеличаващите се загуби на вода по мрежата, добави той.

Делчев посочи като пример Шумен, където преди година цената е повишена, хората са надплатили милиони, а сега се оказва, че дружеството е изпълнило едва 50% от поетите ангажименти. Областният управител и кметът на Шумен не са поискали неустойка за нарушението на ВиК Шумен и с това са ощетили гражданите, добави той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !