ДБГ: ГЕРБ са съвременните лудити, шокиращо нагли

OFFNews 10 юли 2019 в 11:57 3215 0

Както преди 200 г. лудитите в Англия са чупили машинити и са палили фабрики, за да се противопоставят на индустриалното развитие, така постъпва и ГЕРБ в момента, като тихомълком отменя машинното гласуване. Лудитите са го правили, за да запазят работните си места, а ГЕРБ за да осигурят победата си на местните избори с манипулации. Ето защо можем да наречем управляващите съвременните лудите, противници на модерното гласуване.

Това каза пред БНР председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев по повод решението на ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля за отмяна на машинното гласуване.

Според Делчев това решение е шокиращо нагло, но не е изненадващо, че се случва точно сега.

Миналия юли ГЕРБ опитаха да прокарат лобистки закон, с който да подарят 58 млн. лв. на Кирил Домусчиев. Отново е юли и докато повечето хора са на море, те се надяват, че темата с отнемането на едно демократично право ще мине незабелязано в летния бриз, допълни той.

Според Делчев фактите показват, че българските граждани харесват машинното гласуване.

На евроизборите близо всеки втори в София и всеки четвърти в страната, който е имал възможност, е гласувал машинно. Но ЦИК очевидно не желае да има машинно гласуване. Затова се цитират фалшиви данни за огромен брой дефектни машини, като всъщост непроработилите са били само 7 от 3000. На практика машинното гласуване съзнателно бе опорочено от избирателната комисия, като вместо да използват достоверните протколи, издадени от машините, секционните комисиити бяха задължени да прехвърлят на ръка информацията от един протокол в друг, каза Делчев.

По думите му зад това стои зла умисъл при преписването някои данни да бъдат сбъркани, за да се получи желаният резултат.

На въпрос на водещата какво ще е поведението на ДБГ оттук насетне, Димитър Делчев заяви, че ще алармира европейските институции за това, че ГЕРБ променят Изборния кодекс 6 месеца преди избори, като отнемат единствената гаранция на избирателите, че вотът им ще бъде правилно отчетен. Той припомни как миналата година гражданското общество се е вдигнало на протест срещу тогавашните опити на управляващите да погазят закона, който ги задължаваше, да въведат машинния вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови