ДБ: Следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност - ДПС

"Може и без нас", заяви още Христо Иванов

Йорданка Веселинова 23 юли 2021 в 14:07 7568 0

"Нас би ни притеснило не да се започне разговорът с ДПС, би ни притеснило ако те останат в разговора и бъдат част от крайната конфигурация", заяви след края на разговорите при президента Христо Иванов от "Демократична България".

Иванов допълни, че ИТН задават формата, но "може и без нас", ако те изберат така (участие на ДПС). За нас е важно следващото управление да бъде имунизирано от най-добрите експерти по дълбоката държавност - ДПС.

След края на консултацията при президента от "Демократична България" заявиха още, че има шанс да се излъчи правителство. "Това е шанс, за който ние ще работим", допълни Христо Иванов.

"Подкрепата трябва да е дефинирана и да стъпва на ясни ангажименти и политики", заяви още той по повод евентуалната подкрепа за кабинет на ИТН.

Няма да отстъпим от съдебна реформа, промяна в регулаторите, дълбока реформа в службите, както и от борбата с корупцията, коментира още Иванов.

"Нямаме интерес да излъчваме хора за някакъв потъващ кораб" - така отговори Иванов на въпрос дали ще излъчат човек за правителството на ИТН ако получат такова предложение.

Той допълни, че в "Демократична България" има много професионалисти, но те могат да са част от правителството ако първо от ИТН ги поканят и ако по концепциите за управление има допирни точки по основните теми с ИТН.

Началото на консултациите:

"Имаме съдбовната отговорност да излъчим правителство. Служебният кабинет не е трайно решение", заяви съпредседателят на коалиция "Демократична България" Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев.

"Фокусът ни сега е върху първия мандат, който се пада на ИТН. Сега ни предстоят разговори. Темата за персоните няма да стои. Има обаче два важни въпроса - каква е парламентарната конфигурация, която ще излъчи правителство, както и какви ще са действията за постигане на промяната", коментира Иванов.

Той заяви, че "плаващите мнозинства много бързо се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва. Виждали сме го".

В зависимост от преговорите по основни теми "Демократична България" ще реши каква роля ще заемат в 46-НС - на коалиционен партньор, на  партньор или на опозиция. 

"Няма да дадем подкрепата си на всяка цена. Ние представляваме 350 хил. избиратели", допълни Иванов и подчерта, че основните приоритети на коалицията трябва да бъдат и сред приоритетите на ИТН, за да ги подкрепят. 

Румен Радев поздрави "Демократична България" за това, че са успели да разширят подкрепата, която получават, както и че са водили активен диалог с избирателите по време на предизборната кампания.

Радев припомни и препоръките на Европейската комисия за реформи в съдебната система, както и необходимостта от реформи в БЕХ. 

"Тези реформи не могат да бъдат извършени от служебен кабинет. Изисква се активно правителство", подчерта Радев. Президентът приветства готовността на "Демократична България" за диалог с "Има такъв народ" за съставяне на правителство.

Силно се надявам да се намерят общите пресечни точки , за да съставим по най-бързия начин правителство, заяви още Радев.

Президентът обаче подчерта: "Аз не искам кабинет на всяка цена". Допълни, че това е отговорност на политическите партии. Той призова разговорът за нови предсрочни избори да се водят едва след като са изчерпани всички възможности за диалог между партиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови