ДБ с декларация срещу управлението на София, шефът на СОС отговаря с първа копка на паркинг

OFFNews 27 октомври 2022 в 12:50 1600 1

Веселин Калановски

Снимка БГНЕС/архив

Веселин Калановски от ДБ

Утре ще бъде направена първа копка на паркинг в "Надежда" с 300 места. 

Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев на днешната сесия на СОС в отговор на декларация на групата на "Демократична България", представена от Веселин Калановски. 

В нея се казва: 

Когато мнозинството, управляващо София не отговаря на въпросите и предложенията на Демократична България, това означава, че същото мнозинство крие много неща от софиянци.

Това мнозинство отказва да разследва загубата на 12 млн. лв. от ЕС заради опорочен търг за ремонта на трасето на трамвай №5 и неспазването на сроковете в договора за строителство като не подкрепя предложението на Демократична България за създаване на работна група. Крещящото е, че освен с наложените санкции Софиянци ще бъдат ощетени и с още поне шест месеца закъснение на пускането на обновеното трасе. Възможно е да бъдат ощетени и с отпадането на втората част от проекта.

Това мнозинство продължава да крие и какво се случва в Център за градска мобилност. То отказва да бъде извършен спешен одит на системите за тарифиране на пътниците на ЦГМ и Метрополитен. Отказва и да проведе наистина сериозно проучване на собствениците на “Компютърнет сървисиз”, които отговарят за внедряването и поддръжката на новата тикет система. Отказва и да провери дали при възлагане на поръчката “Компютърнет сървисиз” са имали необходимия капацитет за изпълнението й.
Това мнозинство отказва и да предприеме работещи мерки за прекратяване на войната по софийските улици. То не подкрепя предложението на Демократична България да се организира незабавна среща между всички политическите сили в СОС, администрацията на Кмета и СДВР относно ескалиращите нарушения на правилата за движение, водещи до постоянни тежки инциденти и загинали пешеходци, на която да се подготви реален план, както и да се определят отговорни лица и срокове за неговото изпълнение.

И това са само няколко примера. Но освен тях има и много други, в които ГЕРБ крият информация или отказват да приемат разумни предложения, само защото те идват от други политически сили.

Затова освен към кмета, се обръщаме най-вече към Председателя на Столичния общински съвет, като на пръв сред равни.

Г-н председател, ние общинските съветници, както и гражданите на София не сме слепи и прекрасно виждаме, че от няколко месеца Вие сте започнал предизборната си кампания. Виждаме Ви на всяко събитие в града ни, което има медийно отразяване. Виждаме, как по подобие на председателя на Вашата партия, Вие използвате ресурса на всички наши съграждани, за да изпъкне Вашата личност.

Но днес ние, Демократична България, Ви призоваваме:

Погледнете назад в годините на управлението на ГЕРБ в София. Осъзнайте грешките, които сте допуснали. Помислете за всички обещания, които не изпълнихте през тези 13 години. И нека през последната година, всички общински съветници без да се борим за медийно внимание и за изтъкване чий принос е по-голям, да се опитаме да направим най-доброто, което можем до края на мандата на този Съвет. Не заради нас,не заради Вас, а заради софиянци.

А за тяхното решение ще научим всички ние, след като видим резултатите на местните избори следващата есен.

Георгиев отговори, че за разлика от Калановски, той няма достатъчно добра дикция и всичко, което като артист колегата му притежава, но колкото и хубаво да е казано нещо, когато това са кухи фрази няма как да го разчувствуват. Той се обърна към ДБ с думите, че когато получават заплати от народа, освен критика и няколко хапливи реплики, на сесия се очакват конкретни предложения и решения. 

Георгиев припомни, че само преди дни той и колегите му са представили пакет от 20 конкретни мерки за подобряване на пътната безопасност в София с оглед "войната" по пътищата. "Можехте прагматично и полезно да добавите нещо, нима нямате експерти, нима нямате потенциал. Нима въпросите, които ще обсъдим днес не приковаха вашето внимание и освен да повтаряте опорки и да четете предварително подготвен текст, друго няма да чуем", каза Георгиев на групата на ДБ.

Според председателя на СОС това е тъжно, но обяснимо вече с изборния резултат от поредните избори, спечелени от ГЕРБ-СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

1

IvoIvo

28.10 2022 в 11:21

Те от Демократична България да бяха предложили нещо смислено да им се беше обърнало внимание....