ДБ с 20 предложения за край на войната по улиците

OFFNews 04 септември 2023 в 11:51 1171 5

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

"Демократична България" предлага 20 мерки за край на войната по улиците.

В позиция до медиите от общинските съветници от ДБ в София изказаха съболезнования на семейството на загиналия 15-годишен Филип, убит от пиян шофьор с 2.08 промила алкохол в кръвта на пешеходната пътека на ул. “Гурко” и “Шишман”.

"За нас най-важни са животът и здравето на софиянци. Затова се ангажираме да прекратим войната по улиците и булевардите на София веднага след местните избори, когато ще участваме в новото управленско мнозинство в СОС. Ще предприемем всички възможни мерки, които са в компетенциите на Столична община и Общинския съвет."

Част от предложенията са:

  1. Организиране на кампания „Не карам пил!“, която да настрои обществото абсолютно категорично срещу шофирането след употреба на алкохол и наркотици.
  2. Монтаж на стотици камери в целия град, които да засичат автоматично всички нарушения за превишена скорост или преминаване на червен светофар. Данните за тези нарушения ще се предават автоматично на МВР.
  3. Интензивна работа с МВР, които да връчват и събират наложените глоби по нарушенията от камерите на Столична община. По този начин усещането за безнаказаност при шофьорите ще бъде пречупено.
  4. Въвеждане на по-голяма зона с ограничение 30 км./ч., както и автоматично наказание с видеокамери при превишаването на скоростта.
  5. Поставяне на физически елементи по пътните ленти, които да карат шофьорите да намаляват скоростта. Това не са само повдигнати полицаи, а също така острови, завои, различна настилка и т.н.
  6. Изчистване на тротоари и кръстовища от неправилно паркирали коли.
  7. Ангажиране на ресурса на Общинска полиция, която да е на улицата и да участва във борбата срещу войната по пътищата.
  8. Навременни и качествени ремонти на пътната инфраструктура, за да не бъде тя причина за инциденти.
  9. Обезопасяване на спирките на градския транспорт.
  10. Преместване на неправилно паркирани автомобили, като с приоритет да се местят тези, които са най-опасни за видимостта и проходимостта на тротоари и пешеходни пътеки.
  11.  Пешеходни зони и улици, по които няма как физически да премине автомобил.
  12. Анализ на голямо количество кръстовища с цел подобрение на безопаснотта в тях.
  13. Изготвяне на единен транспортен модел, който да даде ясна информация за целия трафик в града, за да може да се извършва впоследствие и адекватна транспортна политика.
  14.  Въвеждане на бус ленти и физическо ограничаване на трамвайните трасета, за да стане градския транспорт бърз и удобен.
  15.  Намаляване на времето за чакане и повече линии на градския транспорт, за да стане предпочитан пред личния автомобил.
  16. Оптимизиране на работата на Центъра за управление на трафика с цел намаление на пътните инциденти.
  17. Подновяване на хоризонталната и вертикалната маркировка на улиците и булевардите на София.
  18. Довършване на незавършените булеварди, за да се разделят транспортните потоци и да се изкарат от центъра на града.
  19. Съдействие на АПИ за довършване на Софийски околовръстен път.
  20. Изграждане на велоалеи, за да облекчим автомобилния трафик.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

5

Stoyancho

05.09 2023 в 13:46

То, това да не им е записа, който трябва да изпълнят дословно.

11982

4

leomesi

05.09 2023 в 11:37

Само с предложения и думи не стават нещата.

14469

3

случайно прочетох

04.09 2023 в 14:17

"Организиране на кампания „Не карам пил!“, която да настрои обществото абсолютно категорично срещу шофирането след употреба на алкохол и наркотици." едва ли ще има резултат.

"Интензивна работа с МВР, които да връчват и събират наложените глоби по нарушенията от камерите на Столична община. По този начин усещането за безнаказаност при шофьорите ще бъде пречупено."
Може да се добави и обществено полезен труд в градинки и морги. Белослава в градинка, Стависки, убиецът на Милен Цветков, Семерджиев и т.н. в моргите, докато чакат за затвора.

14469

2

случайно прочетох

04.09 2023 в 14:11

Улиците си бяха с павета, включително ул.Гурко, а паветата, освен че автоматично ограничават скоростта, през лятото не се напичат, колкото асфалта и пропускат водата при дъждовно време.
Основните булеварди може да са с асфалт, но да престанат да съсипват кварталните улички.Разбирам, че на селянките им е трудно да ходят с токчета по павета и плочки, но или да се пригодят към градската среда или да си се връщат на село, ане да ми правят града на състезателна писта за неадекватни "състезатели".

12407

1

Bad Horse

04.09 2023 в 13:34

Общо казано, това са драконови мерки за озаптяване на шофьорите. Колкото и да са ми неприятни контролните "органи", следенето с камери, спъването на улици и т.н., алтернативата е сегашната слободия и безнаказаност. Не се търпи.

Имаме компактни градове, изградени без мисълта, че всеки ще има автомобил. Затова трябва да залагаме на публичен транспорт, вело и пешеходни алеи и т.н. Колите са за извън града и за седмичното ходене до мола/супермаркета/киното.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика