ДБ настоя Македония да гарантира правата на българите и да обезщети семействата на жертвите

OFFNews 25 ноември 2022 в 10:52 1443 2

ДБ

Снимка ДБ

ДБ

"Демократична България" осъди поредното посегателство над български клуб в Македония и поиска правата на българите там да бъдат гарантирани с промени в македонската конституция. Дясното обединение призова още да бъдат разсекретени досиетата на югославските тайни служби, извършвали репресии над македонските българи, а близките на пострадалите да бъдат обезщетени.

Публикуваме цялата позиция на ДБ:

Във връзка с ескалацията на актовете на агресия срещу българите в Република Северна Македония и зачестилите инциденти, насочени срещу българските клубове, в т.ч. стрелбата по клуба „Цар Борис III“ в гр. Охрид, от името на “Демократична България” бихме искали да изразим следната позиция.

След няколкото години на конфронтация и нагнетяване на напрежение в междудържавните отношения след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., през тази година положихме усилия за отблокиране на присъединителния процес на Северна Македония към ЕС. 47-ото Народно събрание по предложение на “Демократична България” прие решение, с което българските искания станаха част от условията на самата преговорна рамка, в т.ч. изискването за изменение на конституцията на страната за гарантиране правата на българите там. Приетото предложение на френското председателство на Съвета на ЕС ангажира самите европейски институции в процеса по наблюдение на изпълнението. Наш дълг е да останем ангажирани в процеса на присъединяване на страната към ЕС, да подкрепяме процесите на демократизация и провеждането на институционални реформи, с особен акцент върху защитата на правата на българите в РСМ.

Както е известно, с Договора за Европейския съюз се определят условията и принципите, на които всяка държава, която желае да стане член на ЕС, трябва да отговаря. Всяка държава-кандидат е необходимо да споделя европейските ценности и да покрива критериите за членство в ЕС, посочени в Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, Хартата на основните права на ЕС и Копенхагенските критерии. В критериите за членство се изисква наличието на стабилност на институциите, гарантиращи демокрацията, върховенството на правото, правата на човека и зачитането и закрилата на малцинствата.

Въпреки, декларираното намерение на властите в РСМ за присъединяване към ЕС, реално наблюдаваме ескалация на случаите на конфронтация. Клубът в Охрид неколкократно е бил обект на умишлено организирани атаки, вкл. по време на самото му откриване в присъствието на българския посланик в Скопие.

“Демократична България”:

Заявява, че актовете на агресия и омраза нарушават както поетите двустранни ангажименти, така и европейските стандарти и принципи, чието спазване е императивно условие за присъединяване на страната към ЕС. Затова се обръщаме към всички институции с призив да бъдат осъдени остро всички прояви и политики, с които се нарушават правата на македонските българи.

Настоява в най-кратки срокове да бъдат приети промени в конституцията на страната за гарантиране правата на македонските българи – това ще позволи те да могат безпрепятствено да организират свои културни прояви, фестивали, събития, ще могат да участват според приетия квотен принцип в местното управление в общините, в различните институции и ще се ползват от всички останали права и свободи, които конституцията гарантира на другите етнически групи.

Осъжда гласуването на дискриминационен закон, който ограничава правото на сдружение на македонските българи чрез въвеждането на рестриктивен списък от имена на личности, които може да носят техните клубове, на базата на едностранна интерпретация на исторически факти и събития според официалната доктрина в Северна Македония. Не можем да очакваме гражданите свободно да се самоопределят като българи при тези зачестили актове на агресия.

Настоява за разкриване на досиетата на югославските тайни служби, извършвали репресии над македонските българи; реабилитиране на техните жертви, изплащане на компенсации на тях и техните семейства за причинените страдания.

Без да бъде окуражено и подпомогнато желанието за извършване на дълбоки реформи в македонското общество, то няма да успее да скъса с близкото тоталитарно минало и да се освободи от постюгославския комплекс. Единствено решителната демократизация на страната и гарантирането на правата на всички нейни граждани, вкл. на македонските българи, могат да осигурят нейната истинска независимост, просперитет и европейско бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови