ДБ искат да изслушат Гешев заради Христо Грозев

Според Ивайло Мирчев Русия издирва Грозев заради негово разследване за руски проект за високоточни ракети

OFFNews 06 януари 2023 в 09:58 1140 2

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Ивайло Мирчев

Ще поискаме изслушване на главния прокурор Иван Гешев за действията, които е провела прокуратурата по негово време и преди това, свързани с разследвания на журналиста Христо Грозев, заяви пред БНТ депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

Вчера парламентарната комисия за контрол над спецслужбите изслуша българския разследващ журналист. Мирчев заяви пред комисията, че вероятната причина да бъде обявен за издирване от Руската федерация Грозев е негово разследване, свързано с руски проект за начина на изстрелване на крилати ракети с висока степен на точност, които убиха много цивилни и разрушиха енергийна инфраструктура в Украйна.

Самият Грозев отхвърли твърденията на руския посланик Елеонора Митрофанова, че обявяването му за издирване означава, че просто не е желан в страната, защото той имал забрана да влиза в Русия още от 2016 г. По думите на Мирчев Грозев е единственият журналист, който не е руски или украински гражданин, който е подложен на гонения по новия закон за цензурата, приет от Москва след началото на войната.

"На базата на това изслушване ние, като народни представители, ще вземем всички мерки да бъде гарантирана сигурността на г-н Грозев и най-важното - българските институции да бъдат адекватни и самите те да се задействат", каза Мирчев.

Депутатът заяви, че иска да бъде изслушан енергийният министър Росен Христов по повод сключването на договора с турската фирма "Боташ" за ползването в продължение на 13 години на природен газ от България.

Мирчев твърди, че сегашната практика в Турция е, когато дойде танкер с газ, той да става собственост на "Боташ" и компанията го продава на когото прецени. "Притесняваме се, че става дума за заобикаляне на санкциите и вкарване в България на руски природен газ, за който ясни санкции и позиция на ЕС", каза Ивайло Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7100

2

Това е шега - Грозев и разследване за високоточни ракети
 
X

Да помогнем на украинските деца!