ДБ иска изслушване на шефа на ДАНС в комисията за контрол на службите за Турски поток

OFFNews 05 декември 2022 в 15:40 2299 1

Тончев

Снимка БТА

Пламен Тончев

Депутатът от "Демократична България" ген. Атанас Атанасов настоява председателят на парламентарната комисия за контрол над службите Даниел Митов (ГЕРБ) да включи в дневния й ред за 8 декември изслушване на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Въпросите към Тончев, поставени от ДБ, са два.

Те са описани от Атанас Атанасов така:

1. "По време на блиц контрол миналата седмица в Народното събрание служебният вицепремиер по вътрешна сигурност и обществен ред г-н Демерджиев заяви, че е възложена на ДАНС проверка относно публикувана информация, че още през 2017 г. българските специални служби са предупредили бившия премиер Бойко Борисов, бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева и президента Румен Радев, че основната цел на построяването на газопровода "Турски поток" всъщност е "евентуално преустановяване на преноса (на газ) през Украйна", което към днешна дата може да се оцени като част от плана на Путин за започване на войната срещу Украйна.

2. Какви мерки са предприети от ДАНС във връзка с посещението у нас на митрополит Антоний, заместник на руския патриарх Кирил? Защо не е наложена ограничителна мярка за недопускането му на територията на България, вземайки предвид обстоятелството, че заради войната в Украйна Русия включи България в списъка с неприятелски държави?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови