ДБ: Има такъв народ са на ход за съставяне на правителство, трябва коалиционно споразумение

Не е сега моментът за смяна на управителя на Българска народна банка, каза Ивайло Мирчев

OFFNews 23 август 2021 в 08:37 4155 0

Третият мандат за съставяне на правителство зависи от връщането на "Има такъв народ" на масата за преговорите, но трябва да се подпише коалиционно споразумение, за да бъдат държани далеч от властта ГЕРБ и ДПС.

Това заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев по БНТ. Засега нямаме разговори по тази тема, но се надяваме да имаме, допълни той. Според него в бъдещ кабинет трябва да бъдат поканени успешните министри от служебното правителство. 

Според него перспективата е за управление в рамките на 6-8 месеца, тъй като настоящият парламент не е достатъчно хомогенен. 

Като непосредствени приоритети той посочи мерките за справяне с новата ковид вълна и актуализацията на бюджета. 

Не е сега моментът за смяна на управителя на Българска народна банка, каза още Мирчев. 

Когато има управляващо мнозинство, ще бъде коментиран и този въпрос, коментира той. По думите му конкретни имена за поста не са коментирани. 

Мирчев открои ролята на гуверньора на БНБ за приемането ни в еврозоната и въвеждането на еврото, нещо, което е сред приоритетите на "Демократична България". Той подчерта, че за ДБ влизането ни в еврозоната трябва да се случи възможно най-бързо, а ИТН са заявили, че не бива да се бърза. 

От шефа на БНБ зависят и действията за санкциите по закона "Магнитски". Има всички индикации, че ще има нов списък, който ще бъде разширен с нови лица, които "очевидно са близки до управлението на ГЕРБ", каза Мирчев. 

"Ние създадохме такава комисия в НС по инициатива на "Демократична България", тази седмица ще бъде изслушана БНБ в тази комисия. Тя разследва защо българските институции не са разбрали, че с Пеевски и Божков, са извършили определени престъпления според американския Държавен департамент", каза още депутатът от ДБ. 

Демократична България няма проблем да се яви на избори, подчерта Ивайло Мирчев и допълни, че коалицията е във възход, но това не е добро за страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!