Давностният срок за сексуални престъпления срещу деца се увеличава на 20 г.

OFFNews 24 април 2024 в 13:37 672 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 20 години. Повишава се и горната граница на наказанията за подобни престъпления. Промените са част от Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, приети на второ четене от парламента днес.

Според бившия правосъден министър Атанас Славов от ПП-ДБ е нормално давностният срок за подобни престъпления да е по-дълъг и това е практиката, която се налага в повечето държави.

Със законопроекта се осигурява наказателно правна защита за деца, жертви на сексуално насилие, на които са нанесени значителни психологични вреди или вредите са засегнали моралното или физическото им развитие.

Промените предвиждат още увеличаване на наказанието за блудство без съвкупление с малолетно дете, когато е придружено със заплахи, насилие или оставяне на жертвата в безпомощно състояние на до десет години. Досега наказанието бе от две до осем години.

Вдига се и максималното наказание за сексуално посегателства над деца до 14-годишна възраст - от шест до осем години затвор. Ако извършителите са повече от един или са използвали сила, оставили са детето в безпомощно състояние, то ги грози от три до десет години затвор.

С промените, предложени от Министерски съвет, се въвеждат в цялост разпоредбите на директива на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 2011 г. относно борбата със сексуалното насилие и със сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки