Държавно предприятие ще издава паспорти и книжки вместо МВР

OFFNews 20 октомври 2015 в 14:24 5040 2

Държавно предприятие ще издава паспорти и книжки вместо МВР

Паспортните служби, регистрацията на автомобили в КАТ и разрешителните за оръжие ще се обособят в държавно предприятие. Изваждането на административните услуги от МВР е част от реформата в системата, която предлага министър Румяна Бъчварова. Тя е поискала и увеличаване на средствата за вътрешното ведомство през следващата година.

Без да уточнява конкретна сума, вицепремиерът Румяна Бъчварова анонсира, че е поискала повече средства за МВР в бюджета за 2016-а.

"Искаме повече средства, за да можем да извършваме по-добре дейността си. Как ще бъде разпределено - въпрос на конкретно оперативно управление…и за поддръжка на информационните системи, и за издръжка, и за, разбира се, капиталови разходи", каза тя.

Бъчварова анонсира и част от предстоящата реформа в сектора. Паспортните служби, КАТ, регистрация на автомобили и дейности по издаване на разрешения за оръжие, както и други по обслужване на гражданите, ще преминат в отделно от МВР държавно предприятие.

"Всичко това, което е към гражданите, свързано с административна услуга, ще бъде отделено в това предприятие. Става въпрос за друга финансова система, която, вместо тези пари да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, като МВР, ще остават в дружеството, което ще може да се развива и технологично по-добре", обясни министърът.

Няма яснота кога ще бъде създадена новата структура, но тя е част от административната реформа и ще засегне служителите, които ще преминат към новото държавно предприятие.

За да може в министерството да останат тези - държавните служители, в полицията да останат полицейските служители., коментира Румяна Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!