Държавните ни регистри са ''всеки сам си преценя'' и не си говорят

Ще има административни наказания, ако някой не иска да предостави нещо по електронен път

Георги Ангелов 05 януари 2022 в 16:01 4144 0

Снимка БТА/Христо Касабов

Божидар Божанов (дясно) - министър на електронното управление, и Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа.

Една от основните задачи на новото министерство за електронно управление е да бъде направена интеграция и оперативна съвместимост на държавните електронно регистри - "те да си говорят". Те в момента са "всеки сам си преценя", каза министър Божидар Божанов при първото си изслушване в ресорната парламентарна комисия. Той заяви пред депутатите, че се надява да получава през тях сигнали от хората, защото има много случаи, в които администрациите не спазват Закона за електронно управление. "Царят дава, пъдарят не дава. Законът е едно, реалността друга", каза Божанов.

За да се случат всички хубави неща, трябва да има морков и тояга и затова ще има административни наказания, ако някой не иска да предостави нещо по електронен път, когато законът го изисква, каза Божанов.

По думите му регистрите ни са в много насипно състояние и целта е да бъдат централизирани в една система, лесно и евтино да бъдат електронизирани. Стана ясно още, че всички регистри трябва да бъдат отворени. "Ако нещо не е отворено, трябва да има обяснение защо не е отворено", добави той.

До средата на януари промените в Закона за електронно управление да бъдат в съответната парламентарна комисия, каза Божанов. Със закона реално
ще се създаде министерството, защото се с него се закрива Държавна агенция "Електронно управление" и се прехвърлят правомощията на министъра. В него е записано още, че дирекция "Информационни технологии" преминава от Министерството на информационните технологии и съобщенията към Министерство на електронното управление.

Божанов съобщи, че към бъдещото министерство ще се създаде изпълнителна агенция, която да отговаря за оперативните дейности. Въпреки новата структура администрацията няма да бъде увеличавана.

Бюджетът ще е на база бюджета на Държавна агенция "Електронно управление" през миналата година. Ще се ползват и оперативни програми на ЕС, както и пари, предвидени от Плана за възстановяване и устойчивост.

Следваща промяна на закона ще е свързана с дефиниране ролята на държавната фирма "Информационно обслужване". "Целите ще са да има прозрачност, предвидимост, и ако е необходимо - развиване на капацитет. Като законова уредба "Информационно обслужване" е непрозрачно", каза Божанов. За проследяване какво е възлагано и какво е свършено ще бъде създаден каталог на услугите на дружеството.

Приоритет на Божанов ще е електронната идентификация, която трябва да е достъпна през мобилен телефон. По закон е предвидено бъдещите лични карти да са с чип, който да служи като електронната идентификация. В момента процедурата за избор на производител на личните карти е в съда в Люксембург. "България е изпратила писмо през май, че ще участва в делото", каза още Божанов.

За очакваните средства за електронно управление по плана за възстановяване и развитие, които се очакват от ЕС, Божанов обясни, че "ние трябва да ги изхарчим, да покажем, че има резултат и после да си ги получим".

Той заяви, че ще има постоянни консултации с IT общността. "Не проформа, а включване в конкретни проекти. Функциониращ Съвет за електронно управление и бизнес съвет към него", каза Божанов.

Киберсигурността е друг приоритет. Божанов каза, че идва от тази индустрия и ще има особен личен фокус. Даде заявка за политики за прилагане на общи архитектури и шаблони, както и регулярни одити за добро ниво на киберсигурност, защото става дума за национална сигурност. Фокуса за сигурността на личните данни в държавните регистри ще бъде голяма, каза още Божанов. Той обясни, че за всеки, който получава достъп до данните ни, ще получаваме информация - кой и за какво ги е гледал. "Това е една добра превантивна мярка", каза още той.

В министерствата ще има споделени услуги за IT, тоест няма да има във всяко човек, който се занимава с окабеляване и принтери. По тях ще работи с вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова.

Други приоритети:

- Изграждане на Национална здравно-информационна система. Вече е представена пътна карта от "Информационно обслужване". Вчера Божанов съобщи, че е провел среща със здравния министър Асена Сербезова. "Задачите са ясни, целите - също. Изцяло електронна рецепта, изцяло електронно направление, пълен единен здравен запис, така че да не разнасяме документи и бележки. Към това добавям и използването на бъдещата лична карта като електронна здравна карта", коментира Божанов във "Фейсбук".

- Система за административно-наказателна дейност.

- Електронизация на консулските услуги за българите в чужбина. "Всеки сектор, в който няма ключова електронна система, или е остаряла, ще бъде прегледана, ревизирана, изградена и надградена", каза Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови