Държавният глава се поклони пред гроба на свети Кирил в Рим

OFFNews Последна промяна на 17 май 2016 в 10:27 1777 0

Президентът Росен Плевнелиев отдаде почит пред гроба на създателя на славянската писменост свети Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. Държавният глава е на двудневно официално посещение във Ватикана, където бе приет на аудиенция от папа Франциск и се поклони на светите за българите места в Рим, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

В базиликата „Санта Мария Маджоре“ президентът Росен Плевнелиев поднесе цветя пред възпоменателната плоча, поставена в знак на признание от страната ни към папа Адриан II, който през 868 г. благославя българската азбука, българските книги и делото на светите братя Кирил и Методий.

В Рим държавният глава посети църквата „Св. Павел ала Регола“, която е предоставена за богослужение на българската общност в италианската столица. Храмът е изграден на мястото, на което е бил домът на свети Павел.

В рамките на визитата си държавният глава положи цветя и пред паметниците на Иван Вазов и на капитан Петко Войвода в италианската столица.

В предвожданата от президента Росен Плевнелиев делегация участват представители на парламентарно представените политически партии, както и ръководители на български духовни и културни институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови