Държавата ще плаща 3 месеца наем на бежанци, ако започнат работа

Ангел Марковски 29 април 2022 в 14:36 1537 0

Снимка БТА

Калина Константинова

Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка, свързана с подкрепа на заетост - подпомагане с наем за три месеца през работодателя и по този начин да стимулираме наемането на бежанци от Украйна, каза вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на дискусия в Дома на Европа на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“. Тя допълни, че се бърза и с други две мерки, свързани с подкрепа на НПО сектора за работа на терен и изграждане на центрове за деца.

Около 48 млн. евро от тези 148 млн. евро, които получаваме от Европейския съюз, ще бъдат насочени към украинските бежанци у нас. Вчера се разбра, че Европейската комисия е изплатила над 3,5 милиарда евро на държавите-членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци, от които България е получила 148 млн. евро по кохезионните фондове.

Тези 148 млн. евро от ЕС по REACT-EU са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите-членки по време на ковид пандемията, посочи Калина Константинова. Всъщност около 100 млн. от този ресурс ще покрият направени разходи за финансиране на вече стартирали програми в подкрепа на бизнеса. Т.е. около 48 млн. евро ще можем да заделим, които ще бъдат насочени към бежанци, допълни тя.

Вицепремиерът обясни, че в момента са на финала на оперативните програми от предишния период и могат да разходват за бежанците и средства, които биха могли да бъдат загубени от проекти, които няма да могат да бъдат реализирани. От там разглеждаме между 35 и 100 млн. евро, посочи тя. Константинова обобщи, че от 83 млн. до 120 млн. евро потенциално могат да бъдат алокирани за бежанците.

Константинова посочи, че огромна част от жените, дошли от Украйна, искат да започнат работа веднага, но някой трябва да гледа децата. Повечето са с повече от едно дете, посочи тя. В София, където има най-много работни места, няма места в детските градини, ваксинационните паспорти не са изравнени, коментира още Константинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови