Държавата с екшън план след доклада на ЕК

OFFNews 22 януари 2014 в 12:46 2072 2

Правителството оцени като обективен докладът на Европейската комисия за България и е готово да стартира план за действие по препоръките в него.

Това каза вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова в коментар на евродоклада за напредъка на страната ни през последната година и половина в областта на борбата с корупцията и реформата в съдебната система. 

В доклада има критики към много слабия напредък и заради негативни практики в борбата с корупцията и съдебната система. В него преобладават негативните констатации. Изводът е, че "общият напредък все още не е достатъчен и остава несигурен". Отправят се критики за слабости в съдебната система, за липсата на големи дела и присъди за корупция и срещу организираната престъпност, за политическото влияние над Темида. Отбелязва се, че тези слабости са се отразили и на общественото доверие, но и че " в обществото съществуват широки нагласи за реформа".

„Аз съм доволна от това, което виждам в доклада, защото по него може ясно да се напише план за действие, което ние ще започнем веднага. На специално заседание с Висшия съдебен съвет ще обсъдим мерките, които той трябва да предприеме. Редица тенденции са тръгнали в правилна посока. Няма как да не отбележим разделението на властите и ненамесата в работата на съдебната власт - констатацията, че това е прекратено, означава, че го е имало преди и че настоящото правителство тръгна от една доста ниска база, в която основни демократични принципи не бяха спазвани”, обясни Златанова.

Според нея повечето добри тенденции, очертани в доклада, се отнасят за последните месеци, а повечето негативни констатации се отнасят за целия период от 18 месеца.

Коментар на европейската оценка направи и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той смята, че констатациите в доклада трябва да се разглеждат като „възможност да се фокусираме в правилната посока с повече усилия”.

„Готови сме и веднага започваме да работим по "екшън план", който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък”, ангажира се Йовчев, цитиран от bTV.

Той изтъкна, че сам бил критикувал БОРКОР за „незадоволителни” резултати. „Предстои в най-близко време да бъде предприет специален механизъм. Функциите, възложени на БОРКОР, трябва да останат. Но считам, че трябва да му се възложат и допълнителни функции. Г-н Бойко Великов смятам, че ще успее да предложи промени за по-ефективна работа”, добави шефът на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!