Quantcast

Държавата иска от ВУЗ-овете повече педагози, инженери и архитекти

OFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 12:39 2990 2

Държавата иска от ВУЗ-овете повече педагози, инженери и архитекти

Правителството реши да бъде увеличен планираният прием по приоритетни направления като педагогически науки, информационни науки, машинно инженерство, архитектура, биотехнологии, растителна защита и военно дело.

През учебната 2015/2016 г. в държавните висши училища ще може да бъдат приети нови 58 386 студенти, а в частните – 15 812, реши правителството на днешното си заседание. Утвърденият прием на докторанти е 2143 за държавните ВУЗ-ове, 110 – за частните, и 313 – за научните организации.

Утвърденият брой на приеманите за обучение на студенти и докторанти се основава на принципа за широк достъп до висше образование – достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 г. през 2020 г. Това ще способства и за създаването на по-широки възможности за обучение във висшите училища в рамките на концепцията за учене през целия живот.

Решението на кабинета за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България през учебната 2015/2016 г. е съобразен с изискванията на Закона за висшето образование за обучение по акредитирани от Националната агенция за оценяване и акредитация професионални направления и докторски програми при спазване капацитета на висшите училища.

С приетия от Министерския съвет документ се утвърждава и броят на приеманите за обучение студенти и докторанти – българи, живеещи извън страната, както и граждани на Република Македония.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2015 в 15:01

За инженери, архитекти и подобни професии, където се иска яко учене и сега си има достатъчно места, а интересът е малък, дори за IT, където наистина се печели добре. Просто не е за всеки.

13.05 2015 в 14:25

Нямаме армия, те ще увеличават броя за прием по Военно дело, децата намаляват, като плюс това никой вече не иска да става учител, т.е. завършилите педагогика са повече от нуждата, те щели да ми увеличават бройката за прием по специалност Педагогика.
Мисля, мисля да хвана идеята, ама нещо ми се губи аргумента за подобно решение.