Държавата дава близо 570 млн. лв. на семействата с деца

OFFNews 02 март 2015 в 17:20 2125 1

Ивайло Калфин

Държавата ще даде 568 683 000 лв. през 2015 г. под формата на семейни помощи за деца. Това се казва в писмения отговор на вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин на депутатски въпрос.

Държавата е заделила за еднократна помощ при бременност - 3,2 млн.лв., при раждане на дете - 30,1 млн.лв, а за отглеждане на близнаци до навършване на една година - 6 млн.лв. 

12 млн. лв. от бюджета са заделени за еднократна парична помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, ако майката е студент, редовно обучение. За 2015 г. сумата е в размер на 2880 лв. 

Социалните установили, че в последните 4 години броя на майките-студентки се е увеличил двойно. Причината – много от жените се записвали да учат, с цел получаването на еднократната помощ, след което не продължавали обучението си. В тази връзка, от ведомството обмислят промяна на механизма на плащане на помощта и нейното разпределяне в поне два семестъра.

Най-сериозно е перото за плащане на месечните помощи на дете до завършване на средното му образование. За 2015 г. са предвидени 400 млн.лв.

За месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст са заделени 73,5 млн.лв. Многодетните майки ще бъдат подпомогнати за безплатно пътуване с автобусен и жп транспорт с 1,35 млн.лв. от държавата. За "целеви" помощи за ученици през 2015 г. са предвидени и 11,3 млн.лв. В отговора на вицепремиера и министър на социалната политика не се уточнява за какви точно помощи става въпрос.

Плащанията са регламентирани по Закона за семейните помощи и са разписани в бюджетна програма "Подпомагане на семействата с деца", която е част от политиката в областта на социалното включване, предаде БГНЕС.

Идеите на Министерството на труда и социалната политика са от следващата година тази политика да бъда променена, с оглед превръщането на отглеждането на деца като основен източник на доходи при част от малцинствените групи.

В следващите месеци темата ще бъде обект на политически дебати и законодателни решения.

Според данните на Националния статистически институт през 2013 г. у нас са родени 67 061 деца. Данните за раждаемостта за миналата година на НСИ още не са оповестени, но според информацията на Министерството на здравеопазването през 2014 г. е налице спад от 6,2%. Данните на МЗ сочат, че през миналата година са родени 62 932 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови