ДАНС ще събира информация за пътуващите със самолет

ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2016 в 12:35 2424 3

В Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще бъде създадено национално звено за получаване и обработване на информация за резервациите в авиокомпаниите, които пътуват от и за страната.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в закона за ДАНС.

Новото звено ще разполага с цялата информация: издаването на билета, маршрута на предвиденото пътуване, както и всички събрани предварителни данни за пътниците.

Въздушните превозвачи ще са задължени за собствена сметка да предават информацията на новото звено.

Срокът, в който информацията трябва да се предава от авиопревозвачите на националното звено, е 48 часа преди обявеното време за излитане. Резервационните данни на пътниците ще се съхраняват за срок от 5 години от датата на тяхното получаване.

Данните ще се обработват само за целите на предотвратяването, разкриването, разследването и наказателното преследване на тежки престъпления и при спазване на Закона за защита на личните данни.

Предвижда се новото звено да започне да работи от юли догодина. То ще се ръководи ръководи от служител, избран със заповед на председателя на ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2016 в 14:52

Това ша да е заради огромния наплив на шейхове които искат да се возят на новите джипки до ловните стопанства. Шъ им прайм рекет с тази информация. Ааа хитро, а?

10.02 2016 в 14:22

Не си заслужава да се коментира...
През зелената граница всекидневно влизат и излизат стотици нелегални, ама ДАНС ще следи летищата те терористите и трафикантите само в "бизнес" каса пътуват... Ама трябва да се имитира някава дейност.

10.02 2016 в 14:13

Ай честито, вече всеки пътуващ със самолет се смята за престъпник.

Едно време викаха - невинен до доказване на противното. Сега вече не е нужно даже и да те обвиняват в нещо, само защото се возиш на самолет и те разследват.