ДАНС проверява 47 'златни паспорта' по сигнал на Министерството на правосъдието

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2022 в 09:30 2299 0

ДАНС проверява 47 "златни паспорти" по сигнал на Министерството на правосъдието. Има 5 случая със сериозни нарушения, съобщи вчера министърът на правосъдието Надежда Йорданова в предаването „Въпросите“ с Генка Шикерова по ТВ 1.

Проверката продължава.

Министърът коментира, че внесеният сигнал от ДПС по процедурите за получаването на т. нар. "златни паспорти" е закъснял. Още през лятото на миналата година служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е изпратил писмо до ДАНС за 47 случая, за които има съмнения за закононарушения.

На практика това са повече от половината от всички процедури, приключили с указ за "златен паспорт" от 2013 г., когато влиза в сила тази законова възможност у нас, каза тя.

"Това са случаи, при които е придобито българско гражданство срещу твърдения, че кандидатите са направили сериозни инвестиции в страната. Установяват се обаче много обезпокоителни данни. Например заявени са инвестиции в ценни книжа, които след това бързо променят собственика си. Засечена е и порочна система за прехвърляне на финансови средства", каза Йорданова.

Тя припомни, че Министерството на правосъдието има изработен законопроект за отмяна на инвестиционното гражданство, който се очаква да бъде разгледан на следващото заседание на Министерския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови