Даниел Вълчев: Ще има правителство, просто трябва време, за да се вземе завоя

OFFNews 06 октомври 2022 в 14:52 2803 6

Даниел Вълчев

Снимка БТА/Минко Чернев

Даниел Вълчев

Аз съм по-скоро оптимист за съставянето на правителство. Просто ще трябва малко повече време, за да се вземе завоят. (...) Една такава конструкция е трайно неустойчива, каквото и да се случи. Няма как да се излъчи стабилно управление в този парламент, това е ясно.

Това заяви пред БНР деканът на Юридическия факултет на СУ и бивш вицепремиер в правителството на тройната коалиция проф. Даниел Вълчев.

"Много тежки думи се казаха по време на кампанията. Затвори щяха да се строят в Банкя. Най-вероятно ще трябва някакво време, допускам в рамките на месец, за да минат ритуалните разговори и танци. Оттам нататък, ако има разум, според мен ще има правителство", каза той.

Според Вълчев големият въпрос е как част от партиите да влязат в правителство, подкрепяно от ГЕРБ и ДПС, без да излезе, че са променили своите позиции. Той посочи, че "Продължаваме промяната" е възникнала като отрицание на Борисов и ГЕРБ и че сега не е много лесно за тях да направят такава крачка.

"Такива формули ще се намерят най-вероятно, идва зимата и ще почне бюджетът. Обратното ще доведе до нови избори и тези партии, които постъпят така, ще бъдат наказани по същия начин, по който бяха наказани "Има такъв народ", прогнозира Даниел Вълчев.

Той е на мнение, че потенциалните участници в едно правителство могат да се познаят по това кои партии подкрепят държавния бюджет и общата дейност на парламента.

"Най-вероятно ще се стигне до правителство. Колкото и да е трудно, няма да е по-леко за тези партии да отидат на избори. То най-вероятно няма да се нарича коалиционно, ще има някаква друга формула – програмно или експертно, или правителство за спасение от еди-какво-си", каза още Даниел Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

5

AntiZ

07.10 2022 в 08:23

Бегай да гониш студентките, пудра!

12073

4

IvanofRumen

06.10 2022 в 16:13

Аз просто знам, че си платен от чекмеджето гербаджия. Срам!

1810

3

Maxim

06.10 2022 в 15:31

Тази е отрепка тип ренегат майцепродавец. Всичко ще направи само да има келепир, със Сол. Паси ще пробват да ловят риба в мътни води, а забравих и Чехльо, но той е по-ниска топка.

-1655

2

ob1

06.10 2022 в 15:05

Ще се стигне, как няма - тиквите ще пристанат (пак) на дуписе, а копейките и тръбата ще им кумуват. В името на стабилността, естествено :)

6386

1

Zlatko

06.10 2022 в 15:03

Оох и ти си един….. Понеже Бог високо, цар далеко, а ей къде е Банкя, та се присламчи към бустана!