Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Данъкът върху доходите за младите хора до 26 г. остава

Йорданка Веселинова 15 декември 2022 в 12:53 1940 2

Снимката е илюстративна

Снимка Pixabay

Мярката е заложена в законопроекта за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица

Данъкът върху доходите на младите хора до 26 години остава, решиха депутатите, отхвърляйки предложението на Корнелия Нинова към законопроекта за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Предложението на Нинова предвиждаше от данък върху доходите да бъдат освободени както младите хора, така и всички, които работят на заплата по-ниска от линията на бедност. През 2023 г. това ще е 504 лв. Предложението бе отхвърлено с голямо мнозинство, като "за" бяха само БСП и "Възраждане".

Аргументът на противниците на предложението - мярката ще излезе твърде скъпо на бюджета, няма реален принос към демографската политика и е чисто популистка.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната" заяви, че ако БСП мисли за младите хора, то парламентарната група нямало да изгони единствения млад човек - Явор Божанков, както и нямало да се взимат решения, заради които младежкото БСП се отказвало от левицата (заради връщането на хартиената бюлетина с ГЕРБ и ДПС - б.а.).

"Когато БСП заговори за безплатни неща, на мен ми излиза много скъпо", иронично коментира Любен Дилов от ГЕРБ.

Левицата ще има втори шанс да прокара същата идея през удължителния закон на бюджета. БСП е внесла същото предложение, като то ще се гледа в бюджетна комисия този следобед, а в зала - следващата сряда.

С измененията в закона обаче бе прието да не могат да се запорират данъчните облекчения за деца, както и средствата за деца в неравностойно положение. 

Освен това бе гласувано данъчното облекчение за деца може да се ползва и чрез приспадане от сумата от годишната данъчна основа на родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод. Това важи и в случай на лице, починало през данъчната година, и при условие че другият родител, съответно другият приемен родител или роднина, няма да ползва данъчното облекчение за съответната данъчна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1600

2

HolyDiver

15.12 2022 в 18:21

Според корнелка - направиш ли 26 вече не си човек /освен ако не си наш човек :)/
Направо всички над 26 да ходят в кофата и без това за нищо не стават. Ще ги брулим с данък, защото не могат да си върнат годините назад.
 
X

Да помогнем на украинските деца!