Данаил Кирилов: Темата за Изборния кодекс ескалира под давление на опозицията

OFFNews 16 февруари 2019 в 10:20 3023 2

"Не си спомням случай, в който Изборния кодекс или друг парламентарен кодекс да не е изисквал повече парламентарно време. Очевидно е, че темата ескалира под давление на опозицията, очевидно това съответства на техните планове за дестабилизация и създаване на напрежение непосредствено преди изборния процес." заяви Данаил Кирилов, председател на правната комисия в НС - ГЕРБ пред БНТ.

Работата по Изборния кодекс започна в началото на декември, така че отворихме прозорец от повече от два месеца, за да може всички заинтересувани да изразят становище и да има време за обсъждания и дебати, обясни Кирилов.

По въпроса за ветото на президента върху промените, Кирилов коментира, че това е инструмент, който е предвиден в Конституцията, за да има законодателят възможност за самостоятелна ревизия.

"Смятам, че най-вероятно дотогава заявленията на омбудсмана да сезира Конституционния съд ще бъдат осъществени, така че ще обсъждаме. Няма основания да се твърди, че общественият интерес е засегнат по един или друг начин. Направихме невъзможното за машинното гласуване", категоричен е Кирилов.

Не бива преференцията да се бърка с мажоритарното гласуване. Трябва да намерим точния баланс между индивидуалните предпочитания и преференциалната система, коментира още председателят на правната комисия.

"Предстоят два вида избори - европейските с мандат с най-висока цена - например 100 000 гласа и местните, където ще избираме общински съветници и кметове в най-малките общини. Там преференция от десет гласа пренарежда листата".

Искането на ДПС за агитация на майчин език е основателно. В политическия живот на България това обаче е едно сериозно предубеждение и няма как да се постигне консенсус по този въпрос, допълни Кирилов.

Той коментира и готвените промени в Закона за съдебната власт и това дали може да бъде наложен импийчмънт на главния прокурор:

"Коментираме режима за предсрочно прекратяване пълномощията на тримата големи в съдебната власт, надявам се обсъжданията да започнат скоро, след Изборния кодекс."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

16.02 2019 в 12:12

Това недоразумение Кирилов какву глупости дрънка? Защо според него има опозиция? Ами направо да пускат съобщения "тази нощ ние решихме следното:.."

6145

1

kokoten

16.02 2019 в 10:57

...ненадминат идиот...как ги избираме такива...тоя не става и за юристконсулт на ТПК(Трудово-производителна кооперация),камо ли за водещия юрист на Парламента....що тъпак има все е от ГЕРБ....