Данаил Кирилов: САЩ няма на мен да дадат доказателства за корупция на Миталов

Без допълнителни факти министърът депозира пак искане за оставката на съдията

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2020 в 16:55 11934 9

Правосъдният министър Данаил Кирилов депозира във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов, първият посочен за корупция от САЩ държавен служител, който получи забрана да влиза в САЩ заедно със семейството си.

Така Кирилов изпълни указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях. Съдийската колегия при ВСС отказа да освободи колегата си и тази седмица Миталов се върна на работа.

Допълнението идва след задълбочен анализ на предоставените от Инспектората към ВСС материали по извършена от него проверка на действията на съдията от Специализирания наказателен съд.

Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната, Миталов е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона, се казва в съобщението на правосъдното министерство.

Кирилов обаче отново не дава допълнителни факти срещу съдията.

Самият правосъден министър призна по-късно пред БНТ, че внесеното от него сега не се различава кой знае колко от предишното. Просто е приложил преписка, която е пристигнала в понеделник във ВСС. Тази преписка е за проверката по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

"Америка няма да даде доказателства директно на българския правосъден министър. Има обаче безспорно доказателство за много сериозно процесуално нарушение при образуването и хода наказателно дело. Става въпрос за временната промяна на мярката забрана за напускане пределите на страната на Николай Малинов. Тя е разгледана не така, както е поискана - принципно за евентуално излизане на обвиняемия извън пределите на страната. А съдията е присъдил едно временно изключение, единствено за събитието в Москва (награждаването на Малинов с орден от Владимир Путин). Тук не иде реч за преценка за вътрешното убеждение на съда, което е защитено от закона, а за процесуалния ред, при който е гледано това дело. Тук изцяло е изолирана прокуратурата - първо да бъде сезиран прокурор, и ако становището му е отрицателно, на втора фаза подлежи на обжалване от съда - в случая специализирания наказателен съд. Прокуратурата е заобиколена, дори е уведомена, след като обвиняемият се завръща в България", каза Кирилов.

Според него има и множество други процесионално-технически нарушения. "Не приемам становището на съдебния инспектор, който е прегледал тези факти и обстоятелства. Тук заключението на проверяващия инскпектор дори не е едно цяло изречение - в него се казва, че в тоя случай няма никакво нарушение. Не се възприемам като обвинител на съдия Миталов, нито като разследващ, който да доказва корупция на конкретен съдия. Исках да върна топката в игралното поле на самата съдебна система, защото е засегнат авторитетън на съдебната система", обави министърът.

През изминалата седмица шефът на ВКС Лозан Панов напомни на главния прокурор Иван Гешев и на КПКОНПИ, че чака факти срещу съдия Миталов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16696

9

Новак

15.02 2020 в 19:58

сега остава тези гадове да предложат България да стане 51 щат. То формално вече сме след като решенията се взимат във Вашингтон, а на местните пионки се свежда какво да правят. Историята ни показва, че всеки наш съюзник се проваля. Европа (вече без Британия) се е дистанцира от САЩ на Тръмп, а ние се залепване за тях. Най-накрая Тиквата ще докара поредната национална катастрофа.

2000

8

Alena2020

15.02 2020 в 14:09

Откъде изпълзя това недоразумение??? Доколкото си спомням от редиците на БСП.

1811

7

Toni2019

15.02 2020 в 11:06

Жалкото човече в прав текст каза ние нямаме доказателства но ще се доверим на сляпо на САЩ които няма да ни кажат какви доказателства имат. Т.е те могат да си твърдят каквото и когато си поискат а ние ще го приемаме за достоверно и ще разбиваме кариерите на хората в държавата

11009

6

случайно прочетох

15.02 2020 в 11:00

Дрън, дрън та пляс!Само глупотевини прави тоя "министър"!

16101

5

order

15.02 2020 в 10:03

РЪБЪЛЧЕ, ами пишеш нарушени..... закон, член, алинея, наредба .... и според полагащото се наказание го наказваш.... иначе ВОТ ТЕБЯ СРЕДНИЙ ПАЛЕЦ!!!!!

22092

4

Стефан

15.02 2020 в 00:29

Мършо костюмирана, на мене ли трябва да дадат? Нали ТИ си министър на Независима държава?
Значи целия министерски съвет, няма да го пуснат и да мие чиниите в задния двор на бойковата приятелка от Козяк.
Всичко си дойде на мястото ...(((
Борисов се оказа топче американска тоалетна хартия, а американците загубиха остатъците от мислещите у нас.
Путин, казвате? Хибридна война?
Помпео и направи това, което уж правел Путин. Тъпа трагикомедия.

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

14.02 2020 в 22:15

ВЪХ!! Значи ли това, че във вашите "инспекторати" в съд, прокурватура и т.н. НЯМА ДАННИ ЗА КОРУПЦИЯ НА СЪДИЯ МИТАЛОВ?
Това казваш Ръбълчо.. Признаваш - в българския съд няма данни за негова корупция..
Е сега ша почакаме от САЩ да са обадят, че БЕТИ РЪБЪЛ е к...

22092

2

Стефан

14.02 2020 в 21:28

Затова пък има доказателство, че държавата се управлява от Градския комитет на Партията във Вашингтон.

3704

1

zuljin

14.02 2020 в 18:09

МИЛИЦИОНЕРИТЕ не обичат фактите! Щом те така са решили, значи е правилно! Те са над боговете, кои сме ние, че да им противоречим?