ДаБГ за премиера и случая Скрипал: Отделя ни от ЕС, за да въведе авторитарно управление

OFFNews 24 март 2018 в 12:01 10329 9

ПП „Движение Да България“ изразява своята остра тревога от публичното разграничаване на министър-председателя Бойко Борисов от консолидираната обща позиция на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз относно извършената атака с нервнопаралитичен газ на територията на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. 

Това се казва в позиция на Да България по повод искането на премиера за доказателства по случая с бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. По думите му вчера на заседанието на Европейския съвет той е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей за „висока степен на вероятност“, че зад случая стои Москва. „Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени“, каза Борисов. 

В декларацията на Да България се казва още: 

Поведението на премиера представлява ясен знак на отказ от солидарност от страна на България с останалите европейски партньори в изключително деликатен за Европейския съюз и НАТО момент. Подобен акт подкопава и без това отслабеното доверие, което партньорите ни имат към нас. То поставя под въпрос действителната принадлежност на България към Европейския съюз и НАТО, както и цялостното развитие на страната ни като европейска демократична държава.

Поведението на министър-председателя по време на Европейския съвет в Брюксел е още по-смущаващо на фона на липсата на каквито и да е действия от негова страна и от страна на правителството и на компетентните правоохранителни органи срещу антидемократичната и антиевропейска пропаганда, провеждана в България чрез псевдо медии и сайтове за дезинформация и фалшиви новини, някои контролирани от Делян Пеевски, а други открито свързани с руските икономически политически интереси. Особено скандалното е, че тези „медии“ се финансират отчасти със средства от държавния бюджет и европейските фондове.

Поведението на Борисов в Брюксел става след решението на правителството да инвестира десетки милиони лева в поддръжката на българската бойна авиация от Русия, запазвайки нашата обвързаност с руския военно-промишлен комплекс, както и с опитите за възкресяване на корупционния проект „Белене“.

Действията на Бойко Борисов на заседанието на Европейския съвет в Брюксел са повод да бием тревога, че в страната се провежда целенасочена и широкомащабна дезинформационна кампания, целяща да срине подкрепата на българското общество за демокрацията като форма на обществена организация и да настрои гражданите срещу принадлежността на България към Европейския съюз, като създаде предпоставки за установяване на открито авторитарно управление.

Предвид на тези повече от тревожни тенденции, ПП „Движение Да България“ ще продължи усилията си за консолидиране демократичната общност и за формирането на силен политически съюз, които да обедини всички, които искрено отстояват ценностите на демокрацията и са решени да защитават мястото на страната ни в Обединена Европа и Свободния свят. 

Чужди медии пък обявиха, че България е част от страните в Европейския съюз, които обмислят да изгонят руски дипломати от солидарност  към Великобритания. 

МВнР отрече. България не е взимала решение да гони руски дипломати заради случая "Скрипал", съобщиха от Външно, цитирани от Фокус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

11

Стефан

26.03 2018 в 20:59

А бе, момко, ти не беше ли юрист? Нали там нещо честен съд, дрън-дрън? Как става така, че съдиш още преди следствието?

20696

10

Новак

24.03 2018 в 21:51

XR4, затова не трябва да повтаряме онова време.
но като гледам Запада прави точно това. Неистовата пропаганда и сатанизиране на враговете са признаците на загиващите империи.

13214

7

XR4

24.03 2018 в 17:08

Новак, прав си с тая разлика, че при СССР и ВД мисленето не помагаше-справка Чехословакия...

20696

6

Новак

24.03 2018 в 16:35

“...солидарност от страна на България с останалите европейски партньори в изключително деликатен за Европейския съюз и НАТО момент. “ - само да сменим “Европейския съюз” със “СССР” и “НАТО” с “Варшавски договор” и ще се върнем в 60-те и 70-те години на 20 век.
От онова време трябва да сме се научили, че трябва да мислиш със собствената си глава преди да се солидаризираш с когото и да било за каквото и да било.
Позицията на Боко в случая е правилна. Само че силно се съмнявам, че е казал това в Брюксел - може да го е мислил, но както май излиза може и да е подкрепил санкциите щом сега пишат, че ще гоним руски дипломати.
Това вече се е случвало - с бежанските центрове.

8000

4

Равик

24.03 2018 в 15:49

Стил на Борисов е да не изказва крайни мнения както по отношение на Русия,така и на Турция например.Лично за мен нещата със Скриптал са ясни.Иначе "обединителят" на дясното веднъж се провали,едва ли ще се намерят още глупаци да му вярват.