Да се създаде 'карта българин', която ще улеснява българите в чужбина, предлага ГЕРБ

Ружа Райчева 09 март 2022 в 10:30 1413 2

Снимка OFFNews

ГЕРБ внася законопроект за създаването на "карта българин", от която могат да се възползват българските диаспори в чужбина. Картата ще им дава възможност да ползват социални и здравни услуги в България. 

"Заради форсмажорната ситуация в Украйна днес внасяме закон за изменение и допълнение на Закона за личните документи. Предвиждаме създаването на "карта българин" за българите от диаспората, така че те да могат да се ползват от редица права", обяви Радомир Чолаков. 

В петък ГЕРБ внесоха законопроект за изменение на Закона за убежищата на бежанците в деловодството на Народното събрание. "Предложихме и да се създаде Закон за доброволчеството, знаете, че сега няма такъв", добави Чолаков. 

Маноил Манев заяви, че идеята е в тези сложни времена да се даде възможност за равноправие на хората с българско самосъзнание зад граница.

"Слушах вчера премиера Кирил Петков от трибуната, който каза, че на входовете на границата ще им раздаваме листчета с печатчета. Ние предлагаме да създадем карта на българина, тя да може да се иска и във всяко консулство", каза той. 

За да получат въпросната карта, българите в чужбина ще трябва да представят или акт за раждане в България, или акт за раждане на родителите си до трето поколение, който доказва българските им корени. Трябва да се попълни декларация към принадлежност към българската общност, обясни Манев. 

В края на 44-ото Народно събрание ВМРО предлагаха подобен законопроект, който мина на първо четене. Маноил Манев каза, че сегашният законопроект на ГЕРБ има елементи от техния, но е обновен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews