Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Да, България'' преизбра Христо Иванов за председател, едва 14 души бяха против

Йорданка Веселинова 29 януари 2022 в 15:33 3793 4

Снимка FB/ Да, България

"Да, България" преизбра Христо Иванов за свой председател - с 692 гласа "за", 14 "против" и 41 "въздържал се".

Националният съвет на "Да, България" ще се състои от 60 души, определи още гласуването на Втората национална конференция. Според изискването на устава на партията Националният съвет се състои от минимум 50 души. По право в състава влиза и преизбраният председател Христо Иванов.

С най-много гласове от общо 792 гласували в новото ръководство влизат двамата министри от “Да, България” Божидар Божанов (673) и Надежда Йорданова (661), следвани от депутата Атанас Славов (631), Веселка Христамян (623) и кмета на столичния район “Слатина” Георги Илиев (612 гласа).

Най-много дебати при промените в устава предизвика точката, която касаеше числеността и състава на Националния съвет. И двете направени предложения - да се ограничи числеността до 60 души и алтернативното - председателите на местните организации да могат по право да са членове на ръководството, не събраха достатъчно гласове, за да бъдат приети. Така остана настоящата разпоредба в устава и делегатите гласуваха без ограничения измежду 134 кандидати.

До втората национална конференция на "Да, България" се стигна след слабия резултат на изборите на 14 ноември и последвалата ден по-късно оставка на Иванов и на Изпълнителния съвет. 

По-рано днес Христо Иванов даде отчет за дейността си като председател и заяви, че ще остане на поста, докато довърши започната работа. Той обеща, че до следващите избори ще има много нови лица за поста, "защото не е добре да има един кандидат".

По време на едночасовото си изказване той препотвърди приоритетите на "Да, България" и прогнозира предсрочни парламентарни избори. По-късно пред журналисти Иванов беше категоричен, че нито той като лидер на движението, нито обединението "Демократична България" ще работят за предсрочен вот.

Според него животът на правителството зависи от постигнатите резултати.

Преизбраният председател на движението заяви, че работата на "Да, България" продължава с развитието на структурите, съдебната реформа, както и местните, и европейските избори. 

"Това е голямата национална кауза. Промените трябва да намерят своя израз и в местната власт", категоричен е той. 

Според него управляващата коалиция трябва да съумее да направи и ревизия в местното самоуправление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!