Чолаков: Съдебната реформа е започната от ГЕРБ и никога не е спирала, ДБ и ПП иззеха темата

Трудно се наблюдаваха воплите на Петков и Василев, че единствен Бойко Рашков може да оглави КПКОНПИ, заяви юристът от ГЕРБ

Ружа Райчева 29 август 2022 в 13:24 1342 2

Радомир Чолаков на брифинг в централата на ГЕРБ

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Радомир Чолаков на брифинг в централата на ГЕРБ

Беше трудно да се наблюдават воплите на Кирил Петков и Асен Василев, че единствен Бойко Рашков може да оглави Антикорупционната комисия. Съдебната реформа е започната от ГЕРБ и никога не е спирала.

Това заяви Радомир Чолаков на пресконференция в централата на ГЕРБ, на която той, бившият транспортен министър Росен Желязков и юридически сътрудници на ГЕРБ представиха програмата на партията за промени в съдебната система в бъдещото 48-о Народно събрание.

Чолаков обяви, че през последните години темата за съдебната реформа е била "иззета" от ДБ, а след това и от ПП. Според него ДБ и ПП "сами са си казали", че разбират съдебната реформа като закриване на институции и създаване на бухалки.

Росен Желязков заяви, че от ГЕРБ разбират реформата като "промяна за по-добро, а не за овладяване на съществуващото". Желязков поясни, че от ГЕРБ ще работят за ясна нормативна регулация, особено по "брадясали въпроси", свързани с наказателното право.

По думите му юридическите експерти на ГЕРБ ще разработят програма, която ще създаде предпоставки за бързо и ефективно правосъдие, което гарантира опазването на човешките права и спазване на презумпцията за невинност.

"Ще имаме нов Наказателен кодекс, нов закон за административно-наказателното производство - предпоставки за бързо и ефективно правосъдие", обеща предизборно Желязков.

ГЕРБ ще инициират и промени в Конституцията. Чолаков уточни, че конституционна реформа може да има само при предварителното условие за взаимно уважение и доверие между парламентарно представените партии. Той заяви, че от ГЕРБ ще инициират промените с пълно уважение към останалите политически сили, както и към съдебната власт.

"Не може подобни промени да се правят силово и без уважение на всички гледни точки", каза още Радомир Чолаков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

2

Niko Kolev

29.08 2022 в 18:15

А, че тя Цецка Цачева даже я беше завършила. На някакво посещение в Китай, или Виетнам каза, че България има "стабилна и реформирана съдебна система".

Разотивайте се.

1930

1

Муню

29.08 2022 в 14:30

Както започнахте с лустрацията ли???
Всичката ви работа е такава