Чиновниците ще получават заплата според знанията си и постигнатите резултати

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2019 в 14:44 3993 1

Служителите в държавната администрация ще получават възнаграждение, съответстващо на постигнатите от него резултати и на проявените знания, умения и качества в работата. 

Промяната става факт с приетото от правителството Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. 

Актуализирана е въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането поради близо два пъти нарасналата минималната работна заплата в последните шест години.

Това дава възможност за коригиране на диспропорциите в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация. В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с „изоставащи заплати” в сравнение със служители на аналогични длъжности, назначени след 2012 г.

С приетото увеличение на разходите за персонал с 10% от началото на 2019 г. ще бъдат повишени индивидуалните основни месечни заплати на служителите при стриктно съобразяване със заеманата длъжност и оценките за изпълнението. Създава се възможност и за коригиране на неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, завръщащи се от отпуск по майчинство.

Приетите промени в системата на заплащане са в рамките на разходите за персонал, предвидени в бюджета за 2019 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови