Четирите основни проблема в тол системата според Божидар Божанов

OFFNews 06 септември 2022 в 11:18 3151 2

Божидар Божанов на протеста #ГазWithme

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Божидар Божанов на протеста #ГазWithme

Липса на функциониращ сайт за винетки, грешки при възлагането на обществени поръчки, използване на посредници, които прибират комисионни от всяка винетка, и липса на капацитет в управлението. 

Това са основните проблеми в тол системата според бившия министър на електронното управление от "Демократична България" Божидар Божанов. След посещение в Ловеч в рамките на предизборната кампания, той публикува на профила си във Фейсбук текст, в който посочва част от проблемите в тол системата на републиканската пътна мрежа. 

Ето какво написа Божанов: 

- Първият проблем, който засяга гражданите пряко, е липсата на елементарни функционалности на сайта за онлайн винетки на пътната агенция (АПИ). Той не ни известява, когато ни изтече винетката. Трупат ни се глоби за едно и също нарушение, ако сме забравили да си купим нова. И за тях не получаваме известия, макар че сме си оставили имейла. Сайтът работи бавно, а понякога не работи. За тези проблеми, като министър, изпратих писмо до АПИ още през февруари, за да добавят тези прости, но важни за гражданите функционалности. Оттам обещаха, че ще заявят към изпълнителя това да бъде реализирано. За да сме сигурни, че няма да има такива пропуски в никоя система, в проекта на Закон за електронното управление задължаваме всички администрации да уведомяват гражданите за изтичащи документи - не само за винетки, а за лични документи, разрешителни, лицензи и др.

- Вторият проблем са грешките (съзнателни или от некомпетентност) при възлагането - сметната палата в свой доклад до Народното събрание установи, че възлагането на втората поръчка е станало в нарушение на Закона за обществените поръчки. Изпълнителят е избран без търг с аргумент, че никой друг не може да поддържа системата. Ако това е вярно, то първият договор не е бил изпълнен, тъй като там има изрични изисквания изходният код да бъде предоставен на АПИ. Това, обаче, не се е случило, а под ръководството на министър Нанков системата е приета, в ущърб на държавата, обвързвайки ни с Капш завинаги.
При първия договор за тол системата има и друг проблем - той е анексиран, с анекс, който не беше публикуван, заради вратичка в ЗОП, чието затваряне предложихме, но не стигна времето да бъде прието. В анекса двете страни се договарят, че от първоначалният обхват ще отпаднат дейности, като за тяхна сметка се добавят други, уж на същата стойност. Липсва обаче остойностяване на отпадналото, като е напълно възможно държавата да е била ощетена и при този анекс - отпада прокарване на оптична свързаност до ГКПП-та, както и известен брой рамки.

- Третият проблем е с модела на посредниците, които прибират 7% комисионна от всяка винетка. В доклада на Световната банка, на база на който е изградена тол системата, изрично се казва, че не е целесъобразно посредници (т.нар. НДУ) да продават винетки. Въпреки това, политическото ръководство на МРРБ при ГЕРБ в лицето на министър Нанков променя този модел и посредниците не само продават винетки онлайн, а благодарение на google реклама излизат преди сайта на АПИ (а АПИ не си плаща за реклама). Съответно държавата губи милиони (по оценка на предходен служебен кабинет, около 25 милиона годишно). Самите условия за посредничество са излишно тежки, така че дори телекомите, които имат технически капацитет да изградят връзка с тол системата, минават през трета страна, като така губят част от собствената си комисионна.

На заседание на Министерски съвет веднъж взех думата и казах, че посредниците при продажба на винетки онлайн са напълно излишни и не добавят стойност. Да, пунктове за продажба като бензиностанции, интегрираните мобилни приложения на телекомите и подобни добавят удобство за гражданите и там има смисъл. Но няма никакъв смисъл от няколко сайта за винетки, освен, че едни милиони "отичат" към частни фирми.

- Четвъртият проблем е липсата на технически капацитет в тол управлението. Извън няколкото ИТ експерта, там за толкова години не е изградена достатъчен капацитет за да управлява тол системата. Пример за това е, че въпреки мое изрично писмо като министър, все още в публичния регистър на мрежите (RIPE DB), мрежата на тол управлението се води, че се управлява от единия от подизпълнителите на Капш.
ГЕРБ са направили почти всички възможни грешки при изграждането на тол системата. И правни, и технически, и организационни.
Похарчени са милиони, ежегодно изтичат милиони към посредници, гражданите не получават удобна услуга, а капацитет за нейното поддържане няма.

За седемте месеца в управлението, съвместно с МРРБ и АПИ, проведохме няколко срещи, установихме в дълбочина проблемите, предложихме законодателни изменения за част от тях, и предприехме първи стъпки за това онлайн винетките да станат по-удобни за гражданите и да гарантираме устойчивост и независимост от един софтуерен доставчик.

След изборите ще продължим с решаването на тези проблеми, за да спестим главоболия на шофьорите и за да спестим милиони на бюджета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

06.09 2022 в 17:07

Е как кой ще гласува за ГЕРБ и съсипването на БГ?
Като сложиш тези при които изтичат паричките, роднините им и братовчедите им, ето ти ги сигурно 10%.
Още 5% пост-климактерични лелки дето въздишат по мускула на Бойко, и станали 15%.
Още 5% илитерати, като един Красимир в тукашния форум дето все не разбрал кой какво искал да каже, и станали 20%.

10212

1

Човека

06.09 2022 в 14:28

И тук десетки милиони изтичащи към кръговете на герб. Кражби по най елементарен и безпардонен начин. Главата ми не го побира кои са тези 20%, които ще гласуват пак за съсипването на България.