Буруджиева: Българин няма да стане външен министър на ЕС

OFFNews 17 юли 2014 в 17:53 5019 13

Снимка bsp.bg

Татяна Буруджиева.

Нелепо е да се говори, че на България може да бъде даден постът външен министър на Европейския съюз, заяви днес пред журналисти депутатът от Коалиция за България Татяна Буруджиева.

Тя е категорична, че номинацията на Кристалина Георгиева за поста не е номинация на БСП, а на ГЕРБ.

Не бих казала, че това е номинацията на премиера, коментира Буруджиева.

Няма как да станат всички тези неща, които се говореха за Кристалина Георгиева, най-малкото поради факта, че в Европейската комисия нещата много силно зависят от квоти, разпределения и прочие. Всички тези приказки, които се изговориха за външен министър, са лишени от абсолютно всякакво основание, обяви депутатът от Коалиция за България.

Тя е на мнение, че е много лошо, когато се "пускат фитилите" на една цяла нация.

Нали всички разбираме, че външен министър на ЕК е вторият пост след председател на комисията, нелепо е въобще да говорим, че това би могло да бъде дадено на България, при положение, че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС, каза Татяна Буруджиева.

Смятам, че ще бъде доста екзотично, ако правителството не си подаде оставката в рамките на договорените срокове, коментира още депутатът.

Според мен, има възможност следващият български еврокомисар да бъде социалист, но това зависи от преценката на правителството, заяви по-късно днес народният представител от Коалиция за България Янаки Стоилов след проведеното заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Много важно е кандидатурата на България да бъде инициирана от България, а не да идва от някъде другаде, откъдето и да е това място, каза Стоилов.

Той определи като дипломатически жест подкрепата на премиера Пламен Орешарски за Кристалина Георгиева.

Мисля, че сегашното правителство има възможност да вземе свое решение по номинацията за български еврокомисар. По-добре това да бъде направено от действащото правителство, отколкото от служебното. Доколкото имам информация, в рамките на консултациите се очаква в по-голяма степен комисар по външната политика да бъде социалист. България трябва да направи преценка за всички възможности за евентуалния ресор, който може да получи, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!