Буяр Османи предлага на България и Албания ускоряване на работата по коридор 8

OFFNews 03 януари 2021 в 18:35 6482 0

Снимка БГНЕС

Буяр Османи

Ускоряване на инфраструктурните, енергийните и комуникационните инвестиционни проекти по Коридор номер осем и създаване на политическа платформа за подобряване на взаимното сътрудничество, засилвайки контактите в сферата на политиката, икономиката, сигурността, културата и в социалната сфера предлага министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи на колегите си от България и Албания, съобщава агенция МИА.

Османи е изпратил писмо до българския външен министър Екатерина Захариева и албанския му колега Олта Джачка с предложение за нова мултидисциплинарна инициатива - политическа платформа, която да засили и подобри взаимното сътрудничество като стратегически интерес на трите държави.

Нашите намерения се базират на ускоряване на инфраструктурните, енергийните и комуникационните инвестиционни проекти по Коридор номер осем и създаване на политическа платформа, която ще представлява допълнителен форум за подобряване на взаимното сътрудничество, засилвайки контактите в сферата на политиката, икономиката, сигурността, културата и в социалната сфера, посочва в писмото до колегите си от България и Албания министърът на външните работи на Република Северна Македония. Според него тази инициатива ще засили доверието между хората в трите държави като основен стълб в изграждането на дългосрочно приятелство.

Буяр Османи предлага новата инициатива да координира и подкрепя инвестициите в проектите по Коридор номер осем. Отстраняването на закъсненията ще представлява положителен импулс за по-добро сътрудничество в сферата на политиката, икономиката, сигурността, културата и в социалната сфера, ще допринесе за засилване на сътрудничеството и сигурността в региона, което ще се отрази и на общата европейски цел на целия регион, смята Османи. Това ще даде като резултат засилване на доверието между нашите народи като основен стълб в изграждането на дългосрочно приятелство. Като ръководители на дипломацията на три балкански държави, членки на НАТО, свързващи Адриатическо и Черно море, вярвам, че сме длъжни да преодолеем географските, историческите и политическите бариери, които затрудняват сътрудничеството, отбелязва Буяр Османи, цитиран от МИА.

Пред две седмици външният министър Екатерина Захариева заяви, че Скопие не изпълнява много от точките, заложени в договора за добросъседство, като обърна внимание върху Коридор номер 8, което е една от причините България да блокира пътя на Северна Македония към ЕС. “Срамно е, че като съседни държави нямаме дори железопътна връзка. Намираме се в „Паневропейския транспортен коридор 8“, коридор на НАТО, който трябва да свърже Албания, Северна Македония и България. Има огромни закъснения. Не само България е забелязала това, но и международните институции, които финансират проекта. Те губят 130 милиона евро. Северна Македония не е предложила нито един инфраструктурен проект в посока изток-запад”, каза Захариева в интервю пред Die Welt.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!